Bokashi eller tradisjonell kompost? Hva er forskjellen?

Du lurer kanskje på hva som er forskjellen på bokashi og varmkompostering? Vi har samlet de viktigste forskjellene i tabellen under:

Bokashi Varmkompost
Hvordan: Ha matavfall og bokashistrø i en lufttett bøtte inne Hvordan: Ha matavfall og kompostbark/strø i en utendørs binge
Lite arbeidskrevende: Skal stå urørt og fermentere i minst 14 dager. Blandes deretter med jord. Mer arbeidskrevende: Må få jevnlig tilførsel av materiale, samt luftes og vendes regelmessig. Stopper opp ved for dårlig oppfølging.
Alt går i bokashi – eneste unntak er flytende ting som yoghurt og saus. Unngå sitrus, og oppretthold en viss balanse mellom karbon og nitrogen-holdige materialer
Anaerobisk: Omdanning uten oksygen = fermentering/ syrningsprosess Aerobisk: Omdanning med oksygen = oksidasjon/forbrenningsprosess
Omdanning til jord tar kort tid: ± 6 uker Omdanning til jord tar lang tid: ± ett år (iberegnet ettermodning)
Svært få skadelige avgasser Produksjon av skadelige gasser, inkludert CO2 og metan
Liten reduksjon av volum, bevarer næring Stor reduksjon av volum, tap av næringsstoffer
Kan graves ned hvor som helst og omdannes i krukker, bøtter, pallekarmer eller rett i bakken Krever egen isolert binge
Jorda inneholder store mengder gunstige mikroorganismer Risiko ved temperatur på 60°C for at gunstige mikroorganismer dør
Bokashiprosessen kan foregå inne og gir lite lukt Tradisjonell kompost lages ute og kan gi lukt
Bokashi trenger ikke å ettermodnes. Varmkompost må ettermodnes. Det kan ta fra 6 måneder til et par år.

 

Lag bokashijord til omplanting.jpg

Dette trenger du for å gjøre Bokashi kjøkkenkompost:

Relaterte artikler

Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jor...

Bokashi på balkongen

Vi lager spiselig balkong med bokashi i sommer! Her skal vi seriedyrke grønnsaker og få maks ut av liten plass – og lage jord og gjøds...