Bokashi |
Varmkompost |
Hvordan: Ha matavfall og bokashistrø i en lufttett bøtte inne |
Hvordan: Ha matavfall og kompostbark/strø i en utendørs binge |
Lite arbeidskrevende: Skal stå urørt og fermentere i minst 14 dager. Blandes deretter med jord. |
Mer arbeidskrevende: Må få jevnlig tilførsel av materiale, samt luftes og vendes regelmessig. Stopper opp ved for dårlig oppfølging. |
Alt går i bokashi – eneste unntak er flytende ting som yoghurt og saus. |
Unngå sitrus, og oppretthold en viss balanse mellom karbon og nitrogen-holdige materialer |
Anaerobisk: Omdanning uten oksygen = fermentering/ syrningsprosess |
Aerobisk: Omdanning med oksygen = oksidasjon/forbrenningsprosess |
Omdanning til jord tar kort tid: ± 6 uker |
Omdanning til jord tar lang tid: ± ett år (iberegnet ettermodning) |
Svært få skadelige avgasser |
Produksjon av skadelige gasser, inkludert CO2 og metan |
Liten reduksjon av volum, bevarer næring |
Stor reduksjon av volum, tap av næringsstoffer |
Kan graves ned hvor som helst og omdannes i krukker, bøtter, pallekarmer eller rett i bakken |
Krever egen isolert binge |
Jorda inneholder store mengder gunstige mikroorganismer |
Risiko ved temperatur på 60°C for at gunstige mikroorganismer dør |
Bokashiprosessen kan foregå inne og gir lite lukt |
Tradisjonell kompost lages ute og kan gi lukt |
Bokashi trenger ikke å ettermodnes. |
Varmkompost må ettermodnes. Det kan ta fra 6 måneder til et par år. |