Bokashi er enkelt. Det krever ingen jevnlig oppfølging, regelmessig tilførsel, vending eller lufting. Legg matavfallet ditt i bokashibøtta sammen med litt bokashistrø, så gjør mikrobene som lever i strøet resten av jobben for deg! Mikrobene fermenterer matavfallet (det skjer altså ingen forråtnelse) slik at det senere kan omdannes til jord i rekordfart.
Bokashi er raskt. Når bokashibøtta er full, skal den stå i fred og ro og jobbe litt i minst 2 uker. Deretter kan bokashien blandes med jord. Det er først når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord at det forvandles til jord. Men fordi det er fermentert og “forhåndsbehandlet” av mikrobene, går omdanningen superfort! 2-4 uker er ikke uvanlig, særlig sommerstid når det er varmt i været.
Bokashi er fleksibelt. Har du mye matavfall og fyller en bøtte på en uke? Det går fint! Har du lite matavfall og fyller en bøtte på 6 måneder? Det går også fint! Reiser du på 4 ukers ferie? Bøtta bare står og venter, og du kan fortsette å fylle på når som helst. Rekker du ikke å tømme ut den ferdig fermenterte bokashien på en stund? Det går fint det og – den kan stå et helt år om du vil. Det er heller ikke masse regler for hva du kan ha eller ikke ha i bøtta, eller hvor mye av hver ting. Det eneste du bør unngå er ting som er flytende, ellers går alt i bokashien.
Vil du lære mer? Her finner du detaljert informasjon om hele prosessen.
I disse startpakkene finner du alt du trenger for å begynne med bokashi:
// AS