Vi oppfordrer til å ikke bestille mer plast enn nødvendig. Forsikre deg om at det faktisk er lokket som er problemet før du bestiller nytt. For å finne ut om det er tett nok, kan du ta en såkalt tuppertest. Testen gjøres slik:
- Sjekk at kranen er lukket
- Press med flat hånd ned midt på lokket samtidig som du løfter på en flik av lokket i et hjørne. Slik presser du ut luft av bøtta og skaper et undertrykk: lokket får et søkk ned på midten
- Dersom bøtta ikke er tett nok, siver luften ut igjen med en gang og lokket flater seg ut igjen med det samme.
Dersom lokkene/bøtta holder på luften, er det noe annet som er utfordringen. Er det lukt som gjør at du mistenker at lokket ikke er tett? Når du bruker originale bokashibøtter, er det mye vanligere at det er fuktighet som skaper lukt i bokashi enn utette bøtter. Lukt på gunn av overflødig fuktighet er imidlertid lett å fikse: Ser du kondens på innsiden av lokket/bøtta når du åpner den? Da er det for mye fuktighet nedi der, og fuktigheten siver ikke godt nok ut og ned i kammeret under. Det hender. Tørk bort kondensen og legg et par ark tørkepapir oppå matavfallet i bøtta i et par dager. Skift ut tørkepapiret daglig. Dette vil trekke ut fuktighet fra toppen også, og når fuktigheten forsvinner, forsvinner lukten også. Det er fuktigheten som lukter, ikke bokashien!
Pass også på å bruke riktig mengde strø: 2 spiseskjeer PER LITER matavfall.
Et skikkelig stalltips mot lukt i bokashi er å legge litt biokull innimellom matavfallet i bøtta! Biokull binder luktpartiklene og trekker til seg overflødig fuktighet. I bokashibøtta lades også kullet med bokashivæske som porsjoneres ut i jorden senere, over lang tid. Biokull i bokashi blir altså veldig bra jordforbedringsmateriale!
Men altså: dersom bøtta ikke er lufttett, kan det også skape problemer i fermenteringsprosessen og gi lukt. Da kan du bestille nye lokk i nettbutikken.
/bokashinorge.no
Aktuelle produkter: