Bokashi i all enkelhet
Bortsett fra bokashistrø er det ikke mye utstyr du trenger for å komme i gang. Jeg hadde ikke fått kjøpt meg bokashibøtter med tappekran ennå, men det fungerte fin-fint med plastbøtter med lokk. Det er viktig at bøttene er helt lufttette, og det er det ikke alle som er. Jeg fikk kjøpt malingspann i plast på en lokal maleforretning for 30 kr per stykk (10-liters spann). Ellers trenger du en beholder på kjøkkenbenken til maten du samler opp i løpet av dagen. Jeg bruker en gammel kjele, men man kan bruke hva som helst, siden det ikke blir lukt når du kun samler maten i en dag. For meg passer det best å legge matavfallet i bokashibøtta på kvelden.
Stappe og tappe?
I tillegg fant jeg ut at det er smart å bruke en potetmoser til å stappe matavfallet litt sammen i bokashibøtta, før du legger på nytt matavfall. Sånn får du plass til mer matavfall og det blir mindre luft i bøtta, det er bra for prosessen.
Kjøper du bokashibøtter med tappekran for bokashi gjødselvæske får du også med en svart stapper i plast til dette formålet, men potetmoseren min fungerer helt fint!
Oppstart!
Jeg startet min første bokashibøtte 28. juni 2015. Spennende! Jeg begynte med å legge en avis i bunnen av bøtta, for å trekke opp væske. Det skal helst ikke bli for vått i bøtta, og ettersom mine bøtter ikke hadde kran, var det bare om å gjøre å absorbere overflødig væske for å skape best mulig miljø for mikrobene. Har du bokashibøtte med kran, kan du tappe ut og bruke bokashivæsken i hagen: Tynnet ut i vann blir den super flytende gjødsel til grønnsaker og blomster, inne og ute. Kranbøtte er på ønskelista!
Gode alternativer til avis i bunnen er trepellets (løser seg lett opp i jorden etterpå) eller knust grillkull! Vanlig grillkull som får ligge og trekke til seg bokashivæske, blir næringsrikt og langtidsvirkende jordforbedringsmateriale i jorden siden. Les mer om bokashi og biokull.
Tips for å unngå for mye væske i bøtta
Dersom matavfallet har mye væske i seg, for eksempel nyvasket potet- og gulrotskrell, eller rekeskall, kan det være lurt å la det renne av i et dørslag, før du legger det i bokashisbøtta. Når jeg lager middag, legger jeg skrell og annet grønnsaksavfall rett i dørslaget og lar det renne av litt før jeg legger det i kjelen på benken.
Alt (absolutt alt!) går i bokashi’n
Det jeg synes er ekstra bra med bokashikompostering, er at du kan kompostere alt! Så her går både grønnsaker, pølser og fiskeboller som ikke er blitt spist, rett i bøtta.
Kjelen med dagens avfall står i kjøkkenbenken, og bokashisbøtta i matboden (den kunne godt ha stått i kjøkkenbenken også); det viktigste er at bøtta er lett tilgjengelig, og at det er mellom 18-24 grader der du oppbevarer den.
Jeg strør på 2 spiseskjeer bokashistrø pr. liter matavfall. Dersom det er mye fisk eller kjøtt, tar jeg på litt ekstra strø. Strøet lukter faktisk ganske godt, litt sursøtt, en miks av kefir og fersk gjær.
Full bøtte
7. juli var den første bøtta full, og jeg satte den til lagring. Om to uker skulle den blandes med jord i jordfabrikken min. Det var bare å glede seg!
/Anette
---------------------------------
Gjesteblogger Anette lager jord med bokashi i Bø, Telemark. Der har hun full jobb, mann, to barn, hund, katt og en kjøkkenhage. Anette har stor hage, men ikke kompostbinge, og startet opp med vanlige bøtter med lokk og en pose strø. Bokashi i all enkelhet!