En av de aller mest leste artiklene på bokashibloggen handler om hvordan vi blander fermentert bokashi med løv og jord rett i krukker og kar midtvinters, for deretter å vinterså frø i et lag jord på toppen og la hele stasen stå ute i kulda til våren kommer. I de krukkene får vi vårens første spinater og salater.
Å lage kompostjord rett i krukkene er et supert bokashi-vintertips, men det funker naturligvis like bra på sommeren! Minst.
Derfor elsker vi å lage kompostjord i krukkene
Vi pleier å si at den aller enkleste metoden for å lage jord med bokashi i sommersesongen er å grave fermentert matavfall rett i jorden. Bokashi-rett-i-krukkene er en form for bokashi-rett-i-jorden. Og den funker selv om alle bed og pallekarmer er fulle av planter og frø (og det er de ofte på sommeren hos oss); da finner vi frem en litt stor krukke, eller kasse eller balje, og lager jord og dyrker i den. På en gang. Som med all bokashi, er også bokashi-krukketrikset fabelaktig til å «resirkulere» eller piffe opp gammel, sliten pottejord: rester fra såbokser eller pluggbrett, jordklumpen fra kjøpeurter som er spist eller visnet, eller jord i potter hvor plantene er plantet ut eller stueplantene har gjort sitt. Bland den gamle jorden med bokashi i en stor krukke og lag dunder-kompostjord av den!
Vi benytter alltid også anledningen til å bli kvitt hageavfall og annet rusk og rask som kan bli jord med tiden, når vi lager kompostjord i krukkene: tjuver fra tomatplantene, visne blomster og andre planterester hiver vi i bunnen av krukkene. Der blir det prima jord til slutt (selv om det nok tar lengre tid enn med den fermenterte bokashien) og vi slipper å lagre det andre steder.
Det er jo så SMART å lage jord i bunnen og dyrke på toppen i den samme krukka: Det sparer plass; det ser fint ut (vakrere kompostbinger enn bungnende sommerkrukker finner du ikke!); plantene du sår har et fantastisk lager av næringsrik kompostjord in-the-making under føttene fra de er sådd; og når de er spist eller avblomstret, har du fortsatt dette lageret av kompostjord som du kan bruke andre steder i hagen, eller i andre krukker og kar.
Slik gjør du
- Finn fram en krukke eller kasse med huller i bunnen
- Kast det du har av planterester, grønnsaksavskjær eller annet organisk materiale du vil bli kvitt, i bunnen
- Legg på et lag med jord eller jord/løv som har ligget på bakken (noe med jordbakterier i)
- Bland inn biokull
- Tøm i en bøtte fermentert bokashi
- Bland bokashien godt med mer jord eller jord/løv. Vi sier det en gang til: BLAND BOKASHI OG JORD GODT! Mange har ikke fått med seg hvor viktig dette punktet er og legger bare jord og bokashi lagvis. Da tar omdanningen til jord lang tid. Jo mer kontakt mellom bokashi og jord, jo sikrere og raskere og bedre omdanning.
- Dekk til med et lag jord på toppen
- Dyrk! Så frø eller plant ut plantene du vil ha i krukka. Det ER anbefalt å vente i to uker fra du har blandet bokashi og jord i krukke og til du planter ut planter med lange røtter dit. Men denne anbefalingen synder vi ofte mot, og det går ofte bra.
Hva med vanning?
Når vi blander bokashi og jord i krukkene midt på vinteren, og vintersår frø på toppen, vanner vi ikke. Alt kommer jo til å bunnfryse, og frøene skal ikke spire før til våren. Dette blir annerledes når vi lager minikomposter i sommerkrukkene: frøene vi sår og plantene som vokser i krukkene må ha vann med det samme og hele tiden. Men bokashien skal helst ikke bli for våt! Blir det for fuktig (eller for tett) i jordfabrikken, vil det hemme omdanningen. Det har vi opplevd før:
Så hva gjør vi da? Vi vanner. Andre betingelser, som temperatur, er bedre på sommeren enn tidlig på våren når vi begynner å vanne vinterkrukkene. Det hjelper nok noe. Dessuten blander vi inn biokull i krukkeblandingen. Det hjelper godt til.
For å kjøre en skikkelig test på dette med vanning, bestemte vi oss for å så reddiker på toppen av en slik sommerkrukke med bokashi. Reddiker trenger MYE vann for å bli gode.
Men hva hvis det ikke funker? Hva hvis det blir for vått for boakshien slik at den ikke blir omdannet til jord i krukka? Det er egentlig ikke så farlig. Når vi har spist opp reddikene, kan vi enten bare dyrke noe nytt på toppen i den samme krukka. Kanskje blander vi inn litt mer jord og biokull for å hjelpe på omdanningsprosessen. Det er jo ikke så nøye hvor lang tid omdanningen tar når vi kan dyrke på toppen likevel. Eller, hvis vi har et bed eller en pallekarm som trenger jordforbedring/gjødsel akkurat da, graver vi den halvt omdannede bokashien ned der. Bokashi er fantastisk jordforbedring og gjødsel til jord, i alle stadier av omdanningsprosessen: enten som helt uomdannet, nyfermentert bokashi, eller som ferdig omdannet bokashi kompostjord. Eller på alle stadier i mellom. Det blir liksom bra uansett med bokashi!
Men hva med lukt dersom omdanningen i krukka går i stå på grunn av for mye vann? Vel, med biokull i blandingen blir lukt neppe noe problem uansett. Biokull trekker til seg fukt og lukt i bokashi, (og gjør kompostjorden du lager enda bedre). Men reddiktesten er velegnet til å prøve ut dette også.
Balkong-bokashi
Krukketrikset er perfekt for deg som lager jord og dyrker på balkong! Sommer som vinter. Et plassbesparende, effektivt, nullreist og vakkert kretsløp på balkongen. Akkurat sånn det bør være for balkongbønder.
På bokashibalkongen har vi nå tre slike minikompostbinger stappfulle av spirende eller bugnende godsaker. To av dem blandet vi og sådde i vinter; i den ene av disse er spinaten spist for lengst, og nå vokser det ruccola og blomkarse i baljen. (Er det blitt jord i krukka? Det vet vi ikke, for vi bare sådde på ny uten å sjekke; men det er i alle fall næring og energi til plantene våre der. Blomkarsen storkoser seg! Det holder for oss.) I den andre sådde vi salatbar av frørester i vinter: fra den har vi flyttet ut noen mangoldplanter, som nå er på vei til å bli store og flotte i kjøkkenhagen, resten spiser vi fortsatt på: ruccola, små bete- og mangoldblader, persille og små kålblader som vi bruker som babyleaf i salatbollen.
Og så reddikene da: vi flyttet reddikkrukka opp på bokashibalkongen utenfor kjøkkenet, vi. Der er det lett å få vannet den ofte nok, og om noen få uker kan vi bare strekke ut armen og dra opp et par reddiker til frokostskiva. Balkonglykke! Og den lukter ingenting.
Lag jord! Dyrk det beste du vet. Og nyt sommer’n med bokashi!
/ah, bokashinorge.no