Et sikkert tegn på at jorden inneholder et rikt mikroliv, som er det vi trenger for å bryte ned bokashi-kompost, er dersom du finner meitemark i jorden. Når jeg lager små jordfabrikker i krukker eller pallekarmer, passer jeg alltid på å blande inn litt jord med mikroorgansimer – og gjerne noen meitemark. Står krukken på bakken med hull i bunn, finner meitemarken veien enkelt inn selv. Står bokashikrukken eller jordfabrikken litt opp fra bakken, på en veranda for eksempel, må du ofte hjelpe de oppi. Når det er sagt så kan meitemarken overraske i blant med sin evne til å klatre! Mens hvis du har jordfarbrikk høyt oppe på en balkong eller innendørs... da må du definitivt gi dem litt transporthjelp.
Mat for mark!
Meitemarken elsker løv, bokashi, kompost, gressklipp, halm, høy, tang og alt annet grønt materiale som naturen kan produsere. Kanskje aller best liker den at dette ligger på toppen av jorden, som et jorddekke, slik at den selv kan grave ganger i jorden til overflaten og hente det den trenger. Den tar dette med seg ned i jorden. Samtidig lager den ganger som gjør jorden luftig og fin. Planterøtter søker seg frem til disse meitemark-gangene og snor seg rundt – fordi her finnes både luft og næring, og vann når det regner og gangen oversvømmes. En jord som er full av meitemark, verken trenger eller bør graves i. Det kan vi like, vi som gjerne vil ha en latmannshage.
OBS: Vi kan ikke legge fermentert bokashi rett på jorden som jorddekke alene, men ved å bygge bed på bakken med andre materialer over, går det fint an å bruke bokashikompost uten å grave. Ved å mate meitemarkene med ufordøyd materiale, vil de fort bli mange som kan tygge seg gjennom materialene og frigjøre gjødsel litt etter litt – akkurat slik plantene liker å det.