Bokashi i kantine - bra for business!

Hos bedriften Axess i Molde produserer de bokashi i stor stil i kantinen, til glede for både mennesker, bokashimikrober og andre flyvende nyttedyr. De kaller det «Axess urban garden»

Høsten 2019 tok operasjonsdirektør hos Axess Group, Therese Monsås kontakt med meg (Maria i Bokashi Norge) og vil ha bistand til å begynne med bokashi på sin arbeidsplass. Jeg ringer min venn Anne Wold og vi teamer oss opp for å imøtekomme ønskene til Axess.

Enorm forskjell med smarte løsninger

Årsaken til at jeg tok kontakt var med bakgrunn i vår strategi «Axess Climate roadmap». Det er en plan med mål om å kutte våre klimagassutslipp med 40 % fra 2017 til 2022. – sier Therese. Vi opererer i oljebransjen og ser at vi kan utgjøre en enorm forskjell om vi greier å lage smarte løsninger for våre kunder. I et prosjekt, der vi utfordret en standardløsning å gjøre en løfte-operasjon på, sparte vi prosjektet for 1 700 tonn CO2- utslipp, smiler Therese engasjert. – Om vi kan bli enda bedre på ressursutnyttelse og gode løsninger, vil det også være bra for klima og bra for business for både kundene våre og oss.

Jeg hadde på dette tidspunktet også nettopp begynt med bokashi på hjemmebane. Plutselig merket jeg hvordan jeg så med nye øyne på disse matrestene som jeg før kun hadde ansett som avfall jeg måtte bli kvitt. Nå begynte jeg å mane familien om å sortere riktig og å beskytte dette avfallet som nå hadde blitt en verdifull ressurs for meg, fortsetter Therese.

Musikk i bokashi-ører!

Tilbake på arbeidsplassen tenkte Therese at om de fikk deres kollegaer til å se det samme, endre syn på noe som var avfall til å bli en ressurs, så kunne denne innsikten kanskje overføres til andre deler av virksomheten, inn i løsninger, gjøre de bedre på ressursutnyttelse, gjøre en bedre jobb for kundene og sende de et skritt foran konkurrentene? En utrolig fremoverlent strategi, og musikk i våre BokashiNorge-ører.

-Vi ønsker at våre ansatte skal komme på jobb hver dag og bidra til å lage og levere bærekraftige løsninger og tjenester, og da trenger vi omgivelser som inspirerer. Det så veldig grått og trist ut utenfor bygget vår, det var ingenting som kunne minne om grønt fokus, sier Therese.

– Vi måtte grønne opp omgivelsene våre, både for å skape et bedre estetisk miljø for de ansatte og våre kunder, men også for å kunne ta i bruk endel av den bokashien vi nå skulle produsere. Vinn- vinn, tenkte Therese.

Kantine-bokashi

Kantinen produserer rundt 15 liter matavfall hver dag, inkludert avkapp fra salat-buffet, kaffegrut, servietter og eggekartonger. Etter litt opplæring, fikser kantineansvarlig, bokashi som en drøm. Hun skriver datoen 14 dager frem i tid på lokket og setter på varmt lager. Hver fjortende dag kommer en av oss bybønder og tømmer bøttene i jordfabrikker eller plantekasser og har generelt vedlikehold av «hagen».

Disse produktene kan brukes til bokashi i større skala:

Axess urban garden

Anne og jeg har stått for utførelse av prosjektet Axess urban garden. Den omfattet å sette i gang bokashi-produksjon i kantinen inkludert opplæring av kantine-ansvarlig. Vi har også hatt bokashi-kick-off med informasjon til alle ansatte.

Vi har designet og bestilt lokalproduserte plantekasser ved inngangspartiet med tanke på å gjøre det grønt og fint hele året, sier «bybonde» Anne. Vi har også hatt fokus på at plantene skal være humlevennlig. Plantekassene er spesial-bygd med sitteplasser på midten, slik at man kan sette seg i alt det grønne. Sitteplassen kan også løftes opp, så det er mulig å grave ned bokashi under lokket. Estetikk og nytte i ett, avslutter Anne Wold.

I bakhagen utenfor kantinen er de samme kassene plantet med eviggrønne vekster foran en vegg av eksisterende eføy. Her er også en jordfabrikk til å håndtere evt. overproduksjon av bokashi.

Her kan de ansatte sitte ute og nyte lunsjen i grønne omgivelser. Foran vinduet en plantekasse med spiselige vekster, som de kan smake på når de er i hagen. Egendyrket salat, grønnkål, urter og små tomater er god snacks når man trenger litt luft og en beinstrekk.

– Jeg tror at bokashi kan være en måte å synliggjøre og minne på både ansatte og kunder at vi tar klimagassutslipp på alvor, avslutter Therese.

Les flere inspirerende bokashi-historier her:

Bokashi midt i byen

Grønn folkehøyskole med bokashi

2020-10-28/Maria Berg Hestad