Bokashikompost midt i byen

Liten plass, ingen hage, midt i byen, asfalt, trapper og kresne naboer... Hvordan er egentlig livet med bokashi i trange leiligheter – blant travle byfolk og bakgårdskatter?

 

Elin lager jord med bokashi på 50 sjarmerende kvadratmeter i fjerde etasje i Bergen sentrum, hele året. Hun vet et par ting om bykompostering med bokashi. Hvilke utfordringer opplever hun knyttet til det å drive med bokashi i byen?

Elin sitter på kjøkkenet sitt høyt over våte Bergensgater mens regnet trommer mot jordfabrikkene på den lille balkongen utenfor. Tenker. Rister langsomt på hodet:

– Neeei, har ikke hatt utfordringer med det. At det er i byen? Nei.

Riktignok var kona til Elin litt bekymret for lukt i leiligheten: «Skal det stå INNE?»

– Men vil liker bokashibøttene, de er fine. Det er litt viktig i små hjem i byen. Våre står synlig på kjøkkenet hele tiden. Lukt har ikke vært noe problem i det hele tatt.

I leiligheten bor Elin, Marianne og en fosterkatt. Bokashibøttene står oppå hverandre i det lille kjøkkenet. Det er plasseffektivt: Den nederste står til gjæring, og den øverste fylles opp med matavfall og bokashistrø en gang om dagen, eller annenhver dag. Når den er full, bytter bøttene plass: Bokashien i den nederste tømmes i jordfabrikken, og den tomme bøtta plasseres oppå den som nettopp er blitt full – den skal nå gjære, eller fermentere, i to uker.

Bokashi Loop – perfekt i liten leilighet

Dyrke på liten plass

Mange flere dyrker grønnsaker og urter i byen nå enn før. I vinduskarmer, på balkonger, i bakgårder og på takterrasser vokser det mat. Bydyrking er en stor og viktig internasjonal trend. Elin har litt erfaring.

– Tilgang på jord som er næringsrik og effektiv, er viktig når du dyrker på liten plass. Og det gjør jo de fleste i byen. Og så er det bra å kunne lage den gode jorden selv, der du bor og dyrker, og slippe å slepe hjem så mange sekker med jord utenfra.

Nullreist jord er praktisk for by-dyrkere:

– Vi har ikke egen bil her vi bor midt i byen, forteller Elin. – Så det er litt styrete å få fraktet jord i hus. Ikke er den jorden du kjøper på hagesenter så bra som bokashijorden heller. Og ikke så miljøvennlig! Ofte er den full av torv.

Lager du jord med bokashi må du ha litt annen jord tilgjengelig også: Til jordfabrikken og til å blande ut bokashijorden med før du planter og sår i den. Bokashijord brukes som annen kompostjord, blandet ut med vanlig jord. Cirka 30 % bokashijord i krukker og kasser pleier å bli bra.

Elin har kjøpt inn jord som hun oppbevarer i kjellerboden. Der er det frostfritt, slik at hun har jord å bruke til å blande med fermentert bokashi i de frosne jordfabrikkene på balkongen vinterstid.

– Ellers bruker jeg gammel og sliten jord fra krukker og balkongkasser i jordfabrikken. Jeg samler jord i kjellerboden, og henter bare opp det jeg trenger når jeg skal lage jord. Det tar jeg når det passer og jeg gidder, sier balkongdyrkeren i fjerde etasje.

– Selv om vi må ha litt vanlig jord for å lage kompostjord i jordfabrikken, får vi jo dobbelt så mye jord som vi hadde i utgangspunktet med bokashi. Rett på balkongen. Og altså mye mer næringsrik og effektiv.

Bokashi-byen2.jpg

Det ser sånn ut. Plantene vokser så det knaker på takbalkongen til Elin og Marianne.

– Det gror så bra! Mye bedre enn i fjor, enda sommerværet har vært elendig. Vi hadde bare tre dager uten regn i hele juli. Plantekassen med bokashijord får mye større og kraftigere planter enn en kasse jeg har slept hjem kugjødsel til. Det er bare pusleplanter i den, smiler Elin.

I tillegg til det som gror i vinduskarmer og på taket, dyrker Elin også mat andre steder i Bergen by.

– Jeg dyrker litt urter og forskjellig foran huset, i en kasse jeg har fått lov til å bygge på et fellesområde med lekeplass. Jeg tenker at det bare er å ta for seg, egentlig. Dyrke byrommet! Ingen blir sure. I kassen foran huset får alle i bygården plukke urter og grønt til eget bruk, og gjerne dyrke litt også. Det finnes mange små plasser i byen hvor man kan dyrke til felles glede.

På Nordnes i Bergen er dessuten et litt større prosjekt på gang.

– Vi har startet en felleshage på Nordnes. Også der er prinsippet at alle kan høste det som vokser der, og gjerne dyrke selv. Men man må være åpen for at det er en felleshage, ikke parsell, så alle som vil kan plukke og dyrke fritt.

Lage jord i byen

Bokashi tar liten plass. To lufttette bøtter må stå innendørs, i romtemperatur, men ingen av dem behøver nødvendigvis å stå på kjøkkenet. Du skal bare tømme matavfall i bøtta en gang om dagen. Noen har bøttene i kottet, noen under jakkene i entreen. Elin og Marianne har altså sine stående oppå hverandre ved balkongdøren.

Men hva når ferdigfermentert bokashi skal blandes med jord? Hvor lager man jord i byen? Har du plass inne, kan du lage jord i en kasse hele året (og eventuelt oppbevare den ferdige jorden ute eller i kjelleren). Har du kjellerbod, som i alle fall på sommeren holder over 15ºC, kan du ha både jord og jordfabrikk stående der. Da bærer du bare bøtta med ferdiggjæret bokashi ned når du vil tømme den. Blir det kaldere enn 15ºC i kjellerboden på vinteren, kommer det ikke til å skje noe særlig omdanning i kassen – men bokashien blir ikke dårlig eller begynner å lukte. La den bare stå til temperaturen tar seg opp igjen, så blir det jord av seg selv.

Elin lager jord utendørs i Bergen og har testet et par varianter:

– Den aller første jordfabrikken lagde jeg midtvinters, og satte den ut på en skyggefull plass mellom huset her og nabobygården, hvor det egentlig aldri blir særlig varmt. Mørkt og rått er det der. Dessuten hadde jeg hele appelsiner og klementiner i bokashien. Veldig store biter av vått og tungt komposterbart matavfall. Tror ikke jeg hadde blandet jord og bokashi i det hele tatt heller, bare lagt det lagvis i kassen. Den jordfabrikken ble liksom aldri helt ferdig. Det var bare vått og kaldt der den sto, selv da våren kom.

Elins første jordfabrikk illustrerer de ulike faktorene som virker inn på hvor raskt det blir jord i en bokashi jordfabrikk: Temperatur (bør være over 15ºC), kontaktflate med jord (hvis du blander jord og bokashi godt før du dekker til med jord, går omdanningen raskere og prosessen blir sikrere), størrelsen på bitene i bøtta (du behøver ikke dele matavfallet i biter med bokashi, men ferdiggjæret bokashi blir jord raskere hvis du gjør det) og typen matavfall (eggeskall, avocadostein og beinmateriale tar lengre tid også med bokashi). Dessuten stopper omdanningsprosessen opp hvis det blir for vått i jordfabrikken.

– Nå har jeg lært at jeg bør blande bokashi og jord godt, og så har jeg flyttet jordfabrikken opp på balkongen, hvor det er luftigere og varmere store deler av året. Har to stykker gående nå, og der blir det jord! Kjempegreit å produsere jorden der jeg dyrker den, smiler Elin.

Jordfabrikkene står på balkongen hele året. Der produserer de jord – vår, sommer og høst – og oppbevarer bokashi blandet med jord vinterstid. På våren går de i gang igjen av seg selv.

Det er ikke tak over balkongen til Elin og Marianne, så jordfabrikkene må ha lokk som beskytter mot regnet. Men jordfabrikker skal ikke være lufttette: Legg en pinne eller noe liknende mellom kassen og lokket, og så noe tungt oppå lokket igjen. Slik slipper kondens ut gjennom sprekken, og lokket blåser ikke avsted. Dessuten kan ikke fosterkatten bruke jordfabrikken som kattekasse.

Bokashi-byen4.jpg

Hva gjør man med kompostjorden i byen?

Elin bruker alt.

– Jeg har aldri opplevd å få for mye jord, selv med bare en liten balkong og en kasse i bakgården å dyrke i. Og skulle det bli overskudd, tror jeg det er kjempelett å bli kvitt god jord i byen. Det er helt sikkert mange som vil ha. Prøv å legge det ut i en hagegruppe på Facebook!

Lurt. Det finnes store landsdekkende grupper med mange tusen medlemmer både for økologisk hagebruk og for hageelskere generelt på Facebook. De vet nok å sette pris på et tilbud om næringsrik kompostjord.

Hjemme hos Elin og Marianne går kretsløpet fra bord til jord og tilbake igjen opp, uten noe jord i rest. Og av og til havner maten de dyrker på naboens kjøkkenbord.

– Ja, nå har vi jo startet felleshagen på Nordnes også, ivrer Elin. – Så vi lager så mye jord vi bare klarer, med bokashi, i byen.

Lykke til!


Utdrag fra Bokashiboken (2017/nytt opplag 2020)
Bokashi. Kjøkkenkompost for alle er en håndbok om bokashi på kjøkkenet og i kjøkkenhagen, og en samling interessante bokashihistorier. Boken handler om å lage jord med bokashi kjøkkenkompost, om mikroorganismene og jordlivet, og om hvordan du bruker kompostjorden og dyrker med bokashi i hverdagen.


Alt du trenger for å begynne med bokashi!

Relaterte artikler

Bokashi på hytta – og hjem igjen

Når vi besøker hytta til mine svigerforeldre på fjellet, pleier jeg å gjøre plass i bilen til minst én bokashibøtt...

Meitemark og bokashi

Å få meitemarken inn i jordfabrikken din og dine andre bokashiprosjekter, vil påskynde omdanningen – også i krukker.