Bokashi med attitude

Karbon, bakterier og rock’n’roll

Det er bokhøst i bokashibutikken! Siste bok ut er den feteste bokashiboken du har sett: den er rå og innsiktsfull, vakker og personlig, raus og annerledes. Og så er den full av erfaringer og levd hageliv – og av  jordliv, bokashi, biokull og bakterier.

Låtskriveren, artisten, samtidskommentatoren og bokashimannen Stefan Sundström har hatt en stor tilhengerskare i Sverige gjennom flere tiår, både på musikkscenen og som hage- og bokashientusiast. Han har også hatt en noe mindre fanbase i Norge lenge. Bokashi Norges Anette var blant dem som brukte et antall studielånskroner på konsertbilletter og øl med Sundström live på Oslos konsertscener på nittitallet. Siden da har både Sundström og vi begynt å interessere oss for dyrking, bokashi og klima. Og sammenhengene mellom dem. Nå har Sundström skrevet bok om temaet, sammen med fotograf Jeanette Andersson. Og for en feiende flott bok det har blitt! Anette fikk oppdraget med å oversette den til norsk, og nå selger vi den norske utgaven med bokashi og biokull i nettbutikken. Så fett å møte Sundström igjen – i kjøkkenhagen, på en måte.

Dette er en annerledes bokashibok: den er helt rå. Rålekker, litt rock’n’roll og ganske barsk, med tips til enkle og billige gjør-det-selv-løsninger og ujålete tilnærminger. Stefan Sundström og hans dyrkevenner her og der har utviklet noen veldig kule bokashipraksiser, gjort seg spennende biokullerfaringer og interessante tankerekker. Boken er en nytelse å eie, trivelig og morsom å lese, og estetisk er den … noe helt for seg selv. Takket være fotograf Jeanette Andersson.

Som hagebok er den befriende tom for dyrkeglade barn som bærer på imponerende grønnsaker med lubne barnehender, duggfriske solskinnsmorgener i kjøkkenhagen, eller skinnende smil over bugnende kurver fulle av egendyrket mat. Null. (Vi ELSKER barn i hagen og solskinnsmorgener, du finner mange sånne bilder på bokashibloggen; men vi elsker også når noen gjør noe HELT annet.)

I stedet får du organisk nedbryting, svart jord og fantastiske bakterier; hårete armhuler og svartmuskede menn med rynker i fjeset og tattiser på overkroppen. De dyrker og lager jord med bokashi. Og de har gjort det lenge. Du får erfaringer og innsikter, informerte fabuleringer og meningers mot. Og så bildene til Andersson: av nedbrytning og omdanning, skitne never og hardt arbeidende bakterier. Det råtner og gjærer så det nesten syder av boksidene. Likevel  er det kanskje den vakreste hageboken du har sett. Bokashi er ingen kunst. Men denne boken er det.

Bakterier. En hyllest

Vi har sagt det før: bakterier (de fleste av dem) har et ufortjent dårlig rykte. Stefan har alltid kjent på det, og nå har han orientert seg i den moderne forskningens nye kunnskaper om bakterier, og i virkemåter og bruksområder. Som fermentering. Fermentering av matavfall med bokashi, men også av mye annet til nytte for hagen eller nytelse for ganen. Det er egne erafringer og andres erfaringer, teorier og praksiser og funfacts og oppskrifter. Berikende og inspirerende.

Lars-Erik foreslo jeg skulle prøve å fermentere snusen jeg dyrker, med disse bakteriene; og det forsøkte jeg faktisk, men det ble litt for surt. /Bokashi, biokull og bakterier, s. 129

Omdanning og forråtnelse foreviget av fotograf Jeanette Andersson: Bokashi er ingen kunst. Men boken er det.

Bokashi. Bare gjør det.

Stefan Sundström er en avslappet og raus bokashibruker, antakelig er han sånn i andre sammenhenger også. Det meste funker, og det er lov – og moro – å teste og prøve seg frem. Det har Stefan gjort. «Når man først har begynt med bokashi, kommer man stadig på nye ting som kan omdannes til jord» (s. 24).

Bokashi? – Bare gjør det, sier Stefan. Det er liksom ingen god grunn til å la være.

Forlaget om forfatteren

Stefan Sundström er en svensk låtskriver, forfatter, trubadur og rockeartist med flere musikkpriser i baklomma. Og han er en lidenskapelig tomatdyrker, og dyrker sin egen snus. I Sverige har Stefan skrevet flere bestselgere om dyrking og mat. Dette er hans første bok på norsk.

Forlaget om fotografen

Jeanette Andersson er frilansfotograf med fokus på reportasje og samfunnskommunikasjon. Hun har også medvirket til en rekke kokebøker, deriblant flere av Stefans utgivelser.

Fermentert jorddekke

I boken får du være med Stefan på besøk til dyrkekollektivet Bagisodlarna i Bakermyra, utenfor Stockholm. De har ikke så mye jord i utgangspunktet, og fermenterer løv og gressklipp. Bagisodlarna bruker løv (i stedet for jord) i jordfabrikken og fermentert løv eller gressklipp som jorddekke. De har gjort seg noen interessante erfaringer.

Stefan lager også selv jorddekke av fermentert løv, og av aviser(!) og leirevann – med bokashimikrober.

Bagisodlarna i en forstad utenfor Stockholm har mer løv en jord. Da bruker de det – og lager jord av det.

Fermentert hestemøkk

Stefan bor på landet, og er omgitt av bønder som holder hester. Men også i nærheten av byer finnes ofte ridesentre, og hestemøkk. Hestemøkk er jo fin gjødsel til hagen også uten å fermentere den først, men det gasser av en del nitrogen og karbon (som du mye heller vil ha i jorden din enn i luften) når hestemøkk ligger åpent og ubehandlet og venter på å bli gjødselklar. Derfor lager Stefan bokashi av den i stedet. Bokashi av hestemøkk, altså.

Mer i boken:-)

Ekte fermenteringsentusiaster fermenterer ikke bare avfall, men absolutt også mat. I følge Stefan kan «alt» fermenteres. Tja. i boken får du et par tips å starte med.

Boken til Stefan Sundström er ikke BARE kullsvart og jordbrun og bakterietung. Den er også dette.

Biokull. Karbon på rett plass

Biokull og dets fortreffeligheter setter liksom grunntonen i denne boken. Bruk det! Med bokashi og med andre gjødselkilder, få det ned i jorden, bygg matjord med langtidsvirkende lagre av næring og energi.

Du kan også lage ditt eget biokull. Stefan forklarer deg hvordan. Og så får du være med  og se hvordan de bruker biokull i større skala i Stockholms parker og på søppelfyllingen i Högdalen, rett sør for den svenske hovedstaden. Halleluja! Eureka! Svenskene har skjønt det.

For i Stockholm holdt trærne på å dø! De måtte reddes, og redningen ble biokull. Det er en fascinerende og spennende historie. Nå brukes biokull rutinemessig ved ALL treplanting i Sveriges hovedstad. Det kan lære oss noen viktige dyrkeprinsipper til våre egne private hager også. Stefan lærer bort:)

I Högdalen, litt sør for hovedstaden, har svenskene satt dette i et system som funker. Der kan innbyggerne komme til søppelfyllingen med hageavfallet sitt, med kvist og kvast som ellers typisk blir liggende i årevis og lekke karbon til luft. Men ikke i Högdalen; her har kommunen bygget pyrolyseanlegg på miljøstasjonen, og lager biokull av hagekvisten. Leverer du inn rasket ditt, kan du får med deg en pose biokull til hagen med en gang. helt gratis. Sånn skal det gjøres!

Bestill bok, biokull og bokashi