Hvorfor mener vi dette? Fordi mikrolivet får bedre levekår, jorda holder bedre på både fukt og næringsstoffer, samt at PHen blir mer stabil. Dette fører til at plantene vokser bedre og gir større avlinger. Bruk av biokull er også en strålende måte å binde mer karbon i bakken på. Har vi biokull i bokashien vår er det med andre ord kjempebra på både kort og lang sikt.
Biokull kan gjerne blandes inn i bokashien underveis, mens man fyller bøttene opp med matavfall. Forsøk har vist at dette bevarer mest næring. Dessuten binder kullet både lukt og fukt. Sjansen for at det blir for vått i bøtta reduseres drastisk. Det betyr at du vil få ut betydelig mindre bokashivæske (kanskje ingenting), men totalt sett vil du bevare mer næring. Her får vi bare velge hva vi behøver – og kanskje vi tar forskjellige valg avhengig av hvor vi er i dyrkingssesongen. For eksempel har vi mindre behov for bokashivæske i vinterhalvåret, så da er det også mer vanlig å ha kull i bokashien.
Kullet kan også blandes inn i jordfabrikken. Dette bevarer mer næring enn hvis man ikke bruker biokull, men mindre enn hvis kullet får være med helt fra starten av.
Biokull får du kjøpt i vår nettbutikk:
Men hvorfor er det slik? Hva er det egentlig som skjer?
Når vi har med biokull helt fra begynnelsen, slik at det får bli med på fermenteringsprosessen, dannes det er organisk lag rundt biokullpartiklene. Mikrobene bygger opp en såkalt biofilm:
Biofilm er et strukturert samfunn av bakterier som er festet til en overflate og til hverandre. Bakteriene er innkapslet i en egenprodusert slimaktig matriks. Bakterier foretrekker å vokse i en biofilm, da biofilmen gir bakteriene økt overlevelsesmulighet og mulighet til å bli værende i et spesielt miljø. (Kilde: SNL)
Dette laget gjør at kullet holder enda bedre på vann og næringsstoffer.
Kullet er fullt av bittesmå hull hvor mikrobene trives godt. Gir vi mikrobene gode boforhold, effektiviserer og fremskynder det nedbrytingsprosessen. Matavfallet blir bedre brutt ned til bittesmå biter som plantene lett kan ta opp. Det er nemlig ikke all næring i jorda som plantene klarer å nyttegjøre seg av – de er avhengige av at nedbryterne har gjort en god nok jobb. Kort oppsummert så blir matavfallet bedre fordøyd når mikrobene har det bra, noe som igjen gagner plantene.
Biokull sørger også for at oksygennivået i jorda holder seg høyere. Det er viktig ettersom mikroorganismene i jorda bruker opp oksygen når de fordøyer organisk materiale. Den fermenterte bokashien blir raskere til jord hvis jordmikrobene har gode forhold. Plantene trenger dessuten også oksygen for å trives – røttene blir syke eller dør når jorda er for kompakt eller vasstrukken.
Veldig kort oppsummert:
Bruker vi biokull, får vi mest mulig ut av bokashien vi lager.
// AS