Gjødsle med bokashivæske inne

Gjødselvæsken fra bokashi-komposten kan lukte mer enn hele resten av prosessen til sammen. Og den lukter ikke akkurat roser. Kan du vanne med den inne da? Bokashivæsken er super gjødsel til inneplantene dine: hvordan unngå lukt i stua?

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Bokashi for begynnere
«Alt» om bokashivæsken

Den som lager jord av matavfall med bokashi, og bruker bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran, kan som regel tappe ut en del væske fra kranen – både i den perioden bøtta fylles med matavfall og strø daglig, og i de minst to ukene som full bøtte står til fermentering.

Les også
Det kommer ikke noe væske fra bøtta mi. Gjør jeg noe galt?

Bokashivæsken inneholder både næringsstoffer og mikrober fra bokashien, og den er sterkt konsentrert. Blandet ut med vann ca. 1:100 (1 dl i en 10-liters kanne med vann) kan du gjødsle planter både ut og inne med den, og få fantastiske resultater.

Dyrke inne

Men den lukter. Bokashivæsken er helt avgjort den delen av bokashiprosessen som lukter mest. Noen ganger lukter bokashivæsken sterkt, andre ganger mildere; noen ganger lukter den spy, andre ganger mer friskt, syrlig, fruktig. Men det er greit at den lukter vondt. Det er normalt. Den er super likevel.

Du kan gjødsle med bokashivæske blandet i vann både ute og inne, og når blandingen kommer i kontakt med jord, lukter det ikke. Ikke inne heller.

Selv dyrker vi mest ute. Vi har egentlig lite planter og blomster inne. Bortsett fra når vi spirer planter, og det begynner vi gjerne med i desember (tomaten Vilma). I januar sår vi til varmbenken; salater, pak choi, persille og ruccola og mye mer. Inne. Og i februar sår vi massevis av chili, paprika og tomat under vekstlys i vinduskarmen. Fra mars går det slag i slag; og frem til midten av mai, når vi flytter det meste ut, er det faktisk helt overgrodd inne. Det er sant.

I år tester vi dessuten hvor lenge vi kan holde i gang kjøpeurter med bokashi: bokashijord i potta og gjødsling med bokashivæske. (Blogg kommer!) Og det blir jo inne da. Så nå dyrker vi en del i stua, egentlig.

Vill vekst i vinduskarmen. Kryssfineren i den brede vinduskarmen i stua tålte ikke alle de nye innendørs dyrkeprosjektene. Selv om alt står på brett, BLIR det jo en del fuktighet: kondens, skvulping. Det gikk galt med fineren, det sto mellom den og plantene. Det ble lett match for chili, tomater og agurker. De innebygde CD-hyllene var dessuten avleggs. Det er nye tider.

Nye vekstplasser. Fliser og vekstlys: fint, funksjonelt  – og vi har fått en helt ny arbeidsplass! En vokseplass. Hvor vi kan dyrke og søle med vann. En boltreplass. Nå blir det spiring og forkultivering fra desember til mai, stiklinger og ompotting; og urter med bokashi i stua resten av året. Også CD-hyllene er erstattet av flislagte hyller med fastmonterte vekstlys over. Spirehyller. Perfekt!

Gjødsle inne – med bokashivæske

Mange gjødsler orkidéene sine med bokashivæske og får eventyrlige planter. Nydelige. Vi sår Vilma-tomater i julestria, og plukker tomater til ungenes matpakker i vinduskarmen fra april/mai. De tomatene lever kanskje et helt liv i vinduskarmen – i alle fall er de fullvoksne innen de kommer ut i drivhustunnelen. De står i store potter med bokashijord i mixen, men trenger ettergjødsling også. Og tomater elsker bokashi.

Vi gjødsler alle inneplanter med bokashivæske-i-vann: enten de er på vei ut om noen uker eller måneder, eller om de er stuegriser. Vi kjenner ikke til noen planter som IKKE liker bokashi gjødselvæske, men vi har et par familiemedlemmer som rynker på nesen.

Slik unngår du lukt inne

Når bokashivæsken tynnes ut med vann, reduseres lukten betydelig. Når blandingen kommer i kontakt med jord, blir den stort sett helt borte. Her er våre beste råd for å gjødsle med bokashivæske inne, uten at det stinker i stua.

  1. Velg din væske. Bokashivæsken varierer mye både i utseende– og lukt – fra bøtte til bøtte. Vi velger gjerne en bokashivæske som lukter relativt friskt og mildt til å vanne inne med. Det er et godt utgangspunkt.
  2. Litt om gangen. Ikke vann så mye at gjødselvannet blir liggende i store mengder i skåla eller vannbrettet under pottene du vanner. Da vil det begynne å lukte. Bokashi gjødselvann i jord lukter lite eller ingeting; slik væske som ligger  åpent i rommet på en skål under potta, kan gi lukt i rommet.
  3. Hell over eller ut. Hvis det samler seg gødselvann i skåla under pottene og det begynner å lukte, kan du enten helle overskuddsvannet oppi jorden i potta igjen etter en sliten stund, eller tømme det ut/ skylle det ned i vasken. Da forsvinner lukten.Du kan også sette innepottene (med hull i bunnen) i kummen på kjøkkenet før du gjødselvanner (på vinteren) eller ut i et bed eller en plantekasse (på sommeren) og bokashivanne dem der. Da renner overskuddsvannet bort og du kan skylle det ned, eller det kommer plantene i bedet til gode. Når stueplantene har rent av seg, setter du dem i vinduskarmen igjen.
Hvor mye og hvor ofte?

Hvor ofte er det bra å gjødsle med bokashivæske ute og/eller inne? Det er det mange som lurer på. Men det er vanskelig å gi et generelt svar.

Det varierer veldig hvor mye næring ulike planter trenger og vil ha: tomater, salat og annet bladgrønt, squash og gresskar samt alle kålplanter er eksempler på næringskrevende planter som alle trives veldig godt med bokashi. Tomater virkelig eeeelsker bokashi! Vi kjenner ikke til noen planter som ikke trives med bokashitilskudd.

Videre varierer det faktisk mye hva bokashivæsken inneholder fra gang til gang! Det avhenger både av innholdet i bøtta og andre faktorer som kan påvirke mikrobeutviklingen i den enkelte bøtta. Bokashivæsken er jo egentlig et biprodukt, ikke et kommersielt produkt med innholdsdeklarasjon på flasken;-) Derfor er det bra å bruke den jevnlig over tid, da vet vi av erfaring at den gir svært gode resultater. Vi gir gjerne plantene en runde med bokashivæske en gang i uken, hvis vi har. (Men som regel har vi ikke nok til å rekke over så ofte som det.)

Vanlig anbefaling er å tynne ut bokashivæsken 1:100 (1 dl i 10 liter vann), men her slumper vi en del og har nok ofte brukt litt sterkere blanding. Det har gått fint hos oss.

Ny dyrkespace i stua! Her tar vi stiklinger av en plante kjøpe-basilikum som har fått ny jord med bokashi i mixen og dessuten fått bokashi gjødselvann fra tid til annen. Mer om dette kommer.

Prøv deg frem! Bland bokashivæsken ut med vann og test miksturen på ulike planter ute og inne. Se hvordan de reagerer, prøv litt til: litt oftere, litt sterkere blanding, væsken fra en annen bøtte. Det går sjelden galt. Bokashi gjødselvæske kan bli for mye for spirer og helt unge planter, men ellers er det ganske trygt å teste med bokashi.

Lykke til!

/ah, bokashinorge.no