Egentlig er jo hele drivhuset (og hele kjøkkenhagen!) fulle av små jordfabrikker i sommersesongen, når vi graver fermentert bokashi rett i bed og pallekarmer før vi dyrker i dem. Da lager vi herlig jord, som i en jordfabrikk, direkte i jorden. Men plantene vil også gjerne ha påfyll av litt bokashijord i løpet av sesongen, og ofte har vi ikke noen ledig plass hvor vi kan grave ned ferdigfermentert bokashi. Da er det kjekt å ha ekstra jordfabrikkløsning: Frittstående jordfabrikker som vi alltid kan hente ut litt bokashijord fra, eller kan blande bokashi og jord i når vi trenger å tømme en ferdigfermentert bøtte.
Vi har allerede en gammel varmkompostbinge som vi kun bruker som jordfabrikk nå, og vi har satt opp en jordfabrikk av to pallekarmer. Den skal vi prøve å få fylt opp med bokashi, jord og løv utover høsten. Vi skal prøve å dyrke noen skikkelig næringskrevende grønnsaker i den til våren. I tillegg har vi laget jordfabrikk i en murerbøtte i drivhustunnelen.
Hvorfor i drivhustunnelen?
- Det er praktisk å ha jordfabrikk i drivhuset. Da har vi alltid tilgang på næringsrik jord akkurat der hvor vi dyrker mest intenst.
- Det regner ikke inn i drivhuset, så vi trenger ikke beskytte jordfabrikken med lokk. Luft er bra for omdanningsprosessen når ferdig fermentert bokashi har kommet i kontakt med jord og skal bli jord. Men bruker du en kasse med bunn som jordfabrikk ute, må du beskytte den mot nedbør. Blir det for vått i jordfabrikken hemmer det omdanningsprosessen.
- Jorden i drivhuset varmes opp tidlig om våren, og holder varmen lenger om høsten. Vi planlegger å blande bokashi, jord og løv i jordfabrikken her inne i hele vinter. Omdanningsprosessen kommer i gang tidligere her enn i en jordfabrikk ute.
Slik gjorde vi
Vi har brukt en diger murerbøtte på 90 liter! Men det kunne godt ha vært et par pallekarmer, eller en mindre bøtte eller kasse – da ville den også vært enklere å flytte med seg rundt for å toppgjødsle. Kanskje vi lager en mindre variant også. Hadde vi hatt et ledig hjørne i veksthuset, hadde vi satt ned pallekarmer der som kunne stått rett på jorden og lokket til seg masse meitemark og liv i jordfabrikken. Men det har vi ikke, så for oss passer det bedre med en flyttbar variant. Bøtta får akkurat plass under arbeidsbordet i drivhustunnelen – det eneste stedet hvor vi ikke dyrker noe for øyeblikket.
Murerbøtta har et hull i bunnen etter eksperimentering med vanninsgssystem. Gjennom dette hullet kan overskuddsvæske renne ut og mark/mikroliv finne veien inn. Men det er ikke avgjørende at en jordfabrikk som står beskyttet mot nedbør, har hull/avsig.
Har du ikke hull i bøtta, legget lag biokull i bunnen for å trekke opp overskuddsvæske. Da lager du samtidig bokashi-ladet biokull i jordfabrikken.
Oppå kullet tømte vi noen gamle potter med restejord etter oppspiste urter og visne blomster. Og så en bøtte fermentert bokashi – og mer jord. Vi blander alltid bokashi og jord godt, da går omdanningen raskere.
Andre faktorer som bestemmer omdanningshastigheten er temperatur (20–25ºC er perfekt), typen matavfall og størrelsen på matbitene. Det første blir neppe noe problem i drivhuset på sensommeren, men det siste punktet slurver vi en del med. Vi prioriterer ikke å dele opp matavfallet i mindre biter før det går i bokashibøtta. Fermentert bokashi kan graves ned som prima jordforbedring uansett hvor langt eller kort omdanningen til jord er kommet. Derfor bryr vi oss ikke så mye om det er noen store biter som tar litt lengre tid – i jordfabrikken eller i jorden. Vi bruker bokashi i alle stadier! (Skal vi toppgjødsle med bokashi utendørs, velger vi imidlertid omdannet jord for å unngå krafsende skjærer i bedene.)
På toppen av blandingen dekker vi til med ca. 10 cm jord.
Da har vi jordfabrikk i drivhustunnelen – for en ressurs! Vi er storforbrukere av bokashi på denne tiden av året. Etterhvert som vi høster og spiser som grever, graver vi bokashi og hageavfall i jorden. Slik får vi levende jord som er rik på næring og energi, og som mark og mikroorganismer stortrives i. Når jorden har fått sitt, sår vi på ny, eller planter ut det vi har sådd i plastbokser og pluggbrett mens kjøkkenhagen fremdeles var full.
/ah, bokashinorge.no