-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Tid for prikling

Har du nettopp begynt å dyrke frem planter fra frø, har du kanskje hørt eller lest begrepet prikling. Det betyr i praksis bare at du flytter én og én småplante ut fra en i overkant trangbodd vokseplass, og over i bedre egnede potter.

Hvis du har sådd frøene hver for seg, trenger du ikke å prikle. Da må plantene bare pottes om når du har vokst seg for store for pottene sine. Men har du bredsådd – altså sådd mange frø i samme potte eller brett – må du som regel også prikle etterhvert. Det er mange frø det er mest fornuftig å bredså, særlig de bittesmå som er vanskelige å fordele i jorda. Det er dessuten utrolig plassbesparende!

Etterhvert må vi da altså prikle fordi vi ikke vil at småplantene våre skal stå tett i tett og krangle om næring og plass. De må få bedre vekstvilkår, hvis ikke stagnerer de. Når er det lurt å prikle? Enten når du ser at de står for tett og kjemper om plassen, eller når de har vokst seg såpass store at røttene kryper ut av dreneringshullene under potta eller brettet. Du bør ikke gjøre det altfor tidlig, men det er heller ikke lurt å vente for lenge. Når plantene har fått 2-4 ekte blader pleier det å passe bra.

Dyrk Enkelt
kr 369,00
Såpinne
kr 273,00
Jordskje
kr 345,00

Men hva er så et ekte blad, da..? De aller første bladene som dukker opp når frøet spirer kalles frøblad eller kimblad. Det kan være ett eller to frøblad. Tomatplanten din har to og ser ut som en spire-emoji (🌱), mens purreløken har ett og ser i grunn bare ut som et slags gresstrå. Frøbladene ser som regel ganske annerledes ut enn de neste par bladene som dukker opp. Disse kaller vi ekte blader. Og når en spire da har fått 2-4 av disse ekte bladene, kan du prikle dem.

Har du bredsådd i forholdsvis små potter, er ofte det enkleste å snu pottene forsiktig opp-ned over håndflata, og lirke ut hele jordklumpen. Så kan du legge den ned på et brett og forsiktig løsne plantene fra hverandre. Noen ganger står plantene såpass tett at du må begynne med å dra jordklumpen forsiktig fra hverandre til mindre biter før du klarer å få plantene løs. Lirk forsiktig, så ordner det seg som regel! Småplantene er tøffere enn du tror.

Har du bredsådd i større brett og har litt mer plass rundt plantene, kan du bruke en merkepinne eller liten skje til å få dem opp av jorda. Uansett hvilken metode som passer deg best, er det alltid lurt å sørge for at du holder plantene i et blad – ikke i stilken eller etter røttene. Mister planten et blad, er det som regel enkelt å gro ut et nytt. Knekker derimot stilken, kan det fort bli meget vanskelig å være liten plante!

// AS

Relaterte artikler

Så inne i januar

Vi forkultiverer dill, salater, beter og reddiker innendørs, tidlig i januar. Det meste skal plantes ut i varmbenken i slutten av februar – og derm...

Så spinat i drivhuset i vinter!

Spinat er så godt, sunt og anvendelig at vi kan rett og slett ikke få nok spinat hos oss. Derfor bestiller jeg hjem big-pack frøposer og pepr...

Vinterså sommerens blomster

Vi har snakket mye om å vinterså grønnsaker. Fra spinat og salat, til gulrot og dill… Men du kan like gjerne vinterså blomster!