Vi vintersår mangold neste vinter også!

Vi ble advart: Ikke så mangold på vinteren, den går i blomst! Men vi hørte ikke på advarslene i år. Ikke i fjor heller. Og vi kommer ikke til å høre på dem til neste år: Vi skal vinterså mangold til vinteren også!

Vi hadde irritert oss over glippen mellom vintersådd spinat og spiseklar mangold på forsommeren. Uten drivhus ble det alltid noen uker uten hverken spinat eller mangold på bordet i slutten av mai, tidlig i juni. Da har den siste vintersådde spinaten typisk gått i blomst, og mangolden er ofte ikke spiseklar ennå dersom vi pent venter med å så den til utpå våren. Slik man «skal». Det går sikkert an å få timingen til å stemme perfekt med mangold forkultivert på våren også. Men vi fikk det aldri til. Æsj.

Spinat og mangold kan brukes om hverandre i matlagingen, men oppfører seg ulikt i kald jord. Spinaten tåler det kjempegodt, mens mangold blir stresset og går bare i blomst, ble det sagt. Vinteren 2016 tok vi en sjans. Vi var likevel ute i januar og vintersådde spinat, gulrot, salat og pastinakk på bunnfrossen jord i kjøkkenhagen; og vi hadde mangold-frø til overs. Så vi prøvde noen få i den ene enden av en pallekarm. Det funket kjempefint! Vi fikk kraftige, fine mangoldplanter, med store, saftige blad allerede i mai. Ute. Nybegynnerflaks?

Hvorfor vinterså?

Det er moro å vinterså, synes vi. Og så er det praktisk å få en del frø i jorden på vinteren, mens det er mindre annet å gjøre i kjøkkenhagen. På våren står oppgavene i kø. Og så opplever vi at mange grønnsaksvekster spirer og blir spiseklare tidligere på våren når vi vintersår dem, enn om vi først sår dem i mars/april.

Den vintersådde mangolden spirte i og for seg ikke veldig tidlig i år, og det var kanskje bra i den kalde våren vi har hatt, med snøfall og plutselige kuldegrader langt inn i april/mai. Kulde og skiftende vårtemperaturer gjorde oss ikke veldig optimistiske på den vintersådde mangoldens vegne. Vi forberedte oss på blomstring. Men i midten av mai så det veldig lovende ut i pallekarmen hvor vi hadde sådd mangold og gulrot i romjulen året før. Ingen tegn til blomstring.

Mind the gap

Den første vinteren sådde vi mangold på frossen jord i en kaldbenk i sørveggen. Vi strødde på litt tint jord, lagde en sårand og la ned noen få mangoldfrø i den ene enden av randen som ellers ble fylt med salatfrø. Litt mer frostfri jord over, og så snø på toppen. Med drivbenktopp av plast ble pallekarmen en effektiv kaldbenk i solveggen den våren. Forventningene var forsiktige, men mangolden ga alt! Fra disse få plantene høstet vi mangold i ukesvis den sommeren. Mangold gir mye mat!

I år ville vi ha mer og vintersådde mangold i en halv pallekarm i den samme sørveggen, samt i en halv pallekarm til som ble en østvendt kaldbenk med mangold og ruccola. Ruccolaen sto i front og vokste raskt i benken på våren. Den var nesten spist opp da mangolden begynte å spire i bakkant. Da ruccolaen til slutt gikk i blomst, sådde vi et par rader pastinakk foran mangolden i stedet. Pastinakk vokser langsomt og kommer ikke til  å skygge for mangolden på lang tid ennå.

25. mai høstet vi kurven på bildet: I den ligger kraftige, saftige mangold-blader i bunnen (de titter opp bak til venstre) og spinatblader fra den siste vintersådde pallekarmen på toppen: We do mind the gap mellom vintersådd spinat og sommerens mangold. I år kunne vi tette gapet med vintersådd mangold i mai. Herlig!

Favoritten funker best

Favorittsorten «Fordhook giant» taklet vintersådden klart bedre enn de mer tynnstilkede sortene av rød og gul mangold (uvisst hvilke sorter, dessverre) som vi sådde sammen med mangoldkjempene i den østvendte pallekarmen i romjulen. De gule så vi vel aldri noe til, og et par av de røde gikk rett i blomst, slik advarslene tilsier. Dessverre kan vi ikke si nøyaktig hvordan det ville ha gått med alle de røde, for noen av dem ble tatt av rådyr relativt tidlig.

Men en ting er klart: Vi skal bestille raust med frø av «Fordhook giant» før vintersesongen i kjøkkenhagen i år også. Risikoen er så liten (vi sikrer oss uansett med å så mangold i pluggbrett på våren i tillegg) og gevinsten så stor – og kjempegod! Mind the gap.

Bildet viser vintersådd mangold midt i juni 2017.

/ah, bokashinorge.no