5 videoklipp om bokashi i praksis

– slik gjør du –

Bokashi på video: bokashi-kompost på kjøkkenet og i kjøkkenhagen. Bokashi på vinteren, gjødsling med bokashi i drivhus, og hvor fort blir det egentlig jord?

I 5 kjemepfine videoklipp viser hageblogger Sara Bäckmo hvordan hun lager jord av familiens matavfall med bokashi, sommer som vinter. Du får også tips til hvordan du kan bruke bokashi-komposten som gjødsel i hagen, og kan følge et eksperiment fra uke til uke som viser hvordan bokashi-kompost blir til jord rett i jorden, på fire uker.

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor bokashi?
Kom i gang med bokashi
Bokashi vintertips!

Alle videoer er publisert med tillatelse fra sarabackmo.no.

Snurr bokashifilm!

Slik får du norsk tekst på videoene

Alle videoene er utstyrt med norske tekster. Du må kanskje slå på teksting nederst til høyre i videovinduet for å få dem opp. Det er lett:

Video 1: Bokashi-kompost på kjøkkenet

I den første videoen forteller Sara om hva bokashi-kompost er, og viser hvordan hun gjør på kjøkkenet når hun fermenterer matavfall i lufttette bøtter:

Sara bruker både bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran for bokashivæske, og vanlige bøtter, som på videoklippet. Hun bruker mye avispapir i de vanlige bøttene. Dette med kompostering av avis-/kjøkkenpapir får vi mange spørsmål om. Det er helt OK å ha servietter og tørkepapir etc. i bokashibøtta, og i vanlige bøtter (uten tappekran) bidrar papiret til å trekke opp overflødig fuktighet i bøtta. Det er viktig! Men husk at mye papir omdannes til jord langsommere enn fermentert matavfall. Du vil kunne se det igjen i jorden etter at matavfallet er omdannet.

Mange graver bokashien dypt i jorden og bryr seg ikke noe om dette, mens andre synes det er grisete med papirrester i jorden. Hvis du ikke ønsker papirrester i jorden, kan du bruke vanlig grillkull i bokashibøtta for å trekke opp fuktighet i stedet. Kull hindrer også lukt.

Video 2: Grav ned bokashi-kompost

I video nummer 2 viser Sara hvordan hun graver fermentert matavfall ned som bokashi-kompost som gjødsel i hagen på våren, sommeren og høsten:

sarabackmo.no

På sarabackmo.no kan du følge Nordens største hageblogger på norsk! I kjøkkenhage og drivhustunnel i Sverige dyrker Sara mengder av grønnsaker hele året. Hent inspirasjon og tips til dine egne hageprosjekter.

Følg Sara på
Blogg: sarabackmo.no
Facebook: facebook.com/sarabackmo.no
Instagram: instagram.com/skillnadens
YouTube: youtube.com/sarabackmo

Hverken kjøkkenhagen, bloggen eller YouTube-kanalen til Sara Bäckmo sponses av noe selskap som selger bokashi. Sara har kjøpt og valgt alle produkter selv. Podcasten Två odlare emellan har av og til reklameinnslag fra bokashi.se, og bokashinorge.no kjøper reklameplass på sarabackmo.no. Disse samarbeidene er av rent økonomisk karakter og omfatter ingen produkter/ produktplasseringer.

Video 3: Gjødsle med bokashi i drivhus

I del 3 viser Sara hvordan hun gjødsler med bokashi i drivhustunnelen sin gjennom å grave ned bokashi-kompost.

Video 4: Bokashi på vinteren

I del 4 får du tips om hvordan du kan gjøre med bokashi-komposten på vinteren.

Video 5: Hvor fort blir bokashi-kompost til jord?

I video 5 viser Sara hvor raskt bokashi-komposten blir til jord, rett i jorden/bedet i kjøkkenhagen.

Lykke til med bokashi!