Roser liker god og porøs jord med mye næring og organisk materiale. Skal du plante nye roser, mat jorden godt med bokashijord først – eller grav ned bokashi direkte der du skal plante dem et par uker i forveien. Allerede etablerte roser kan gjerne få bokashivæske en gang i uken, og du kan også legge et lag med ferdig omdannet bokashijord oppå plantestedet hver vår. Rosene klarer seg betydelig bedre hvis du er flink til å gi dem nok næring, for de er ganske sultne planter. Husk bare på å ikke gjødsle dem for sent i sesongen. Ny og myk vekst er mye mer utsatt for frostskader, så det er bare positivt om de ikke vokser noe særlig utover høsten.
Bokashi mot bladlus
Bladlus er et veldig typisk problem på roser. Når det blir ordentlig godt og varmt og rosene skyter mange nye og myke skudd, er bladlusa på plass på null komma svisj. Bladlusa er viktig mat for mange arter, så små angrep er det best å bare akseptere slik at rovdyrene får spise seg mette og bli flere. På sikt er det veldig smart! Mer omfattende bladlusangrep som tydelig svekker rosene er mindre greit. Da kan du klemme lusene flate med fingrene (ta på hansker hvis du synes det er ekkelt), prøve å spyle dem vekk med hageslangen, eller du kan bruke bokashivæske. Aller helst alt i kombinasjon!
Tynn den ut 1:1000 (altså ikke 1:100 slik du gjør når du gjødsler med den), og sprut raust på rosene – særlig på undersiden av bladene. Her kan du lese mer om hvordan vi gjør det. Du kan også bruke Microferm på samme måte hvis du ikke skulle ha nok bokashivæske.
Microferm mot sopp
Microferm er bokashimikrober i flytende form, og kan brukes for å styrke motstandskraften mot ulike soppangrep. Microferm er ikke giftig på noen måte, så det dreper ikke sopp eller skadedyr direkte, men det beskytter plantene over tid gjennom å stimulere det probiotiske mikrolivet på plantene, og dermed svekke betingelsene for patogener. Veldig forenklet kan vi si at “snille” mikrober tar opp plassen sånn at “slemme” mikrober ikke greier å etablere seg.
Det er alltid enklere å forebygge og vedlikeholde enn å måtte bekjempe skadesopp. Derfor sprayer vi rosene med Microferm uttynnet 1:1000. Spray godt både på oversiden og undersiden av bladverket, gjerne til det begynner å dryppe litt fra bladene. Gjenta helst denne behandlingen én gang i måneden gjennom sesongen. Har rosene allerede blitt angrepet, bør du bruke en sterkere blanding og spraye med Microferm uttynnet 1:100.
I tillegg til å spraye rosene direkte, kan det også være fornuftig å vanne jorden under og rundt rosene med Microferm. De soppene vi ikke vil ha ligger ofte i jorden og venter på å bli sprutet opp på bladene når det regner, så det er lurt å hemme veksten der også.
Vi kan dessverre ikke anbefale at bokashivæsken brukes som et alternativ til Microferm. For å få ønsket effekt er det viktig at det er en riktig sammensetning av mikrobene vi behøver, og hvordan utviklingen har vært i bokashibøtta di er ikke så godt å si. Det skader ikke å prøve – rosene får det ikke verre av at du sprayer dem med utvannet bokashivæske – men du kan heller ikke forvente tilsvarende effekt som hvis du hadde benyttet Microferm.
// AS