I Bokashi Norge stempler vi på hvilken uke strøet er pakket. Vi garanterer for at strøet er virksomt ett år etter pakkedato (i uåpnet pose). Dette har med garantier å gjøre, hvor lenge det kan være i salg og tar også høyde for at strøet skal leve en stund etter at det kommer i hus hos kunden. Vi ønsker at kundene skal være fornøyde – dessuten er det fint å ha en oversikt over hvor gammelt strøet er, så man bruker det eldste først. Men det betyr ikke at strøet er dårlig etterpå. Vår produsent setter ikke en slik holdbarhet og vi har brukt strø som har vært flere år gammelt som fungerer helt fint.
Oppbevaringen er avgjørende for holdbarheten. Best blir det dersom man oppbevarer strøet lufttett, tørt og i jevn – gjerne litt sval temperatur. Det skal heller ikke utsettes for direkte sollys.
Korrekt oppbevart bokashistrø vil det kunne vare veldig lenge. Det blir mørkere i fargen med tiden, men det er helt normalt. Om strøet ser ut og lukter som det pleier – så er det helt sikkert topp å bruke. Strø som ikke er virksomt lenger, blir lysere/gråere i fargen, og kjennes litt tørt og «dødt» ut. Det lukter heller ikke noe særlig av bokashistrø hvor mikrobene ikke lenger er aktive.
Er du i tvil, kan du tilsette litt mer strø enn de anbefalte 2 ss/liter for å være på den sikre siden, og følge litt med på om prosessen kommer på riktig kjøl i bøtta. Det gjenkjenner du på lukten – det skal lukte syrlig. Er strøet uvirksomt, vil matavfallet råtne istedenfor å fermentere, og da blir det en helt annen råtten lukt fra bøtta.
Lær deg å gjenkjenne bra fra dårlig strø. Det er som med kjøtt og annen mat med holdbarhetsdato; ser det bra ut og lukter normalt, så er det som regel best før, men ofte like bra etterpå! Ser og lukter det tre år gamle strøet ok ut, så er det sikkert det!