-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Bokashi hele året

Bokashi kjøkkenkompost er en tre-trinns rakett fra matavfall til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår innendørs, sommer som vinter. Deretter skal bokashien i kontakt med jord: ute eller inne – enten rett i jorden (sommerstid), eller i en bokashi jordfabrikk (hele året).

Bokashi på vinteren

Bokashi-hele-året-vinter.jpg

På vinteren vil det være umulig å grave fermentert bokashi rett i jorden i norske hager; de fleste steder vil jorden være frosset, med ganske dyp tele. Så hva gjør man med matavfallet på vinteren? Lager jord av det! Enten i en jordfabrikk innendørs – slik kan du lage jord hele vinteren. Eller du blander fermentert bokashi med jord i en utendørs jordfabrikk til våren kommer. Ute vil det ikke skje noen omdanning til jord i jordfabrikken vinterstid, men det gjør ingenting. Omdanningsprosessen går i gang av seg selv når våren kommer.

Våre beste bokashi vintertips

Det går også an å bare lagre fermentert bokashi lufttett gjennom vinteren, og ta hele blandejobben til våren. Etter to uker innendørs kan fermentert bokashi stå hvor som helst, også ute – det gjør ingenting om den fryser. Fermenteringen innebærer også en konservering, og fermentert bokashi tåler å stå i minst et år.

Vi foretrekker å blande jord/løv og bokashi fortløpende gjennom vinteren – da går resten av seg selv til våren. Mer om de ulike vinterløsningene med jord eller jord/løv nedenfor:

I en jordfabrikk for våren - ute

Tøm fermentert bokashi i en kasse med bunn eller i pallekarmer rett på jorden ute på vinteren; bland bokashien godt med jord (eller jord og løv) i kassen og dekk til med 10–15 cm jord hver gang. Sånn kan du holde på lagvis (jord – bokashi blandet med jord – jord) gjennom hele vinteren. Det gjør ingenting om bokashi og jord fryser; men du må ha litt frostfri jord tilgjengelig for å blande med og dekke til bokashien hver gang. Til våren vil du ha en fix ferdig jordfabrikk som går i gang av seg selv når det blir varmt i været.

TIPS 1. Du trenger ikke lagre sekkevis med jord inne
Du trenger ikke oppbevare sekkevis med jord inne på vinteren: kun én sekk/ pose om gangen! Noen lager seg porsjonsposer med jord på høsten, som oppbevares ute i kulda. Så tar de inn én og én og tiner når de trenger til jordfabrikken.

TIPS 2. Bruk løv i jordfabrikken
På trinn tre i bokashiprosessen skal fermentert bokashi i kontakt med jordbakterier. Men det behøver ikke være BARE jord! Også løv som har ligget på bakken inneholder massevis av jordbakterier. Rak sammen et par sekker på høsten og bruk til å drøye jordforbruket i jordfabrikken gjennom vinteren. Løv fryser ikke skikkelig heller, så sekkene kan stå ute.

Bruker du en kasse med bunn som utendørs jordfabrikk, må du beskytte den mot store regn- eller snøfall, men det er fint om den ikke er har tettsittende lokk: Legg en pinne eller plankebit mellom kassen og lokket, og eventuelt en tung stein oppå igjen for å holde det på plass. Slik får du stabilt værskydd, uten at det blir for tett – og eventuell kodens slipper ut. Mange liker også å ha slik værskydd over pallekarm-jordfabrikken vinterstid.

Har du en varmkompostbinge som du bruker som jordfabrikk, kan du naturligvis gjøre det på samme måte i den: Bland bokashi og jord og dekk alltid til med jord på toppen.

Slik kan du holde på hele vinteren, det spiller ingen rolle om det blir kaldt. Det kommer IKKE til å bli jord i en utendørs jordfabrikk på vinteren, men omdanningsprosessen går i gang av seg selv til våren, uten at du lufter den eller rører eller styrer med den overhodet.

 

 

Lag jord inne i vinter

Du kan også lage jord innendørs på vinteren med bokashi. Du trenger en stor balje eller plastkasse, helst uten lokk. Hvor stor spiller ingen rolle; men det skal gå både litt jord og bokashi oppi der så helt liten kan den ikke være. På den annen side blir den veldig tung om den er kjempestor. Verdt å tenke på dersom du kommer til å måtte flytte på den. Og så trenger du litt jord. Jord fra hagen, eller fra gamle krukkevekster er topp, eller skaff noen sekker kjøpejord fra et hagesenter. (Av miljømessige årsaker bør du prøve å unngå de med mye torv: torven bør vi la ligge i myrene og ta opp CO2.) Jorden du bruker i jordfabrikken, kan gjerne være litt tørr, da bidrar den til å ta opp fuktigheten.

Slik gjør du

  • Legg et lag med noe fuktighetsabsorberende i bunnen: tre- eller papirpellets for eksempel. Bruker du grillkull i bunnen, lager du samtidig biokull, som blir fantastisk jordforbedringsmateriale for våren! Les mer om bokashi og biokull
  • Begynn så med litt jord nederst i «jordfabrikken»
  • Tøm den ferdiggjærede bokashien oppå, bland godt med litt mer jord eller løv …
  • … og dekk til med jord igjen. Det øverste laget i kassen skal alltid være jord
  • Og sånn fortsetter du.

Det er bare to ting som er viktig å huske på:

1) VARME: Dersom du vil ha en effektiv og rask jordfabrikk, bør den stå i romtemperatur; helst over 20 grader. Alt over 15 grader kommer til å fungere, men da tar det tid. I mindre enn 15 grader kommer det ikke til å skje noe i kassen – det blir bare oppbevaring av bokashi, til du setter kassen ut i sola når våren kommer for eksempel. Det er helt OK, men da får du altså ikke produsert jord i løpet av vinteren.

2) FUKTIGHET: Det bør være passe fuktig i kassen. Blir det for vått, kan det begynne å lukte; og er det for tørt, vil det ikke skje noe oppi der (men det er sjelden et problem). For mye fuktighet er lett å fikse. Hvis du ser det kommer kondens på innsiden av kassen, legger du bare en avis eller to på toppen. Aviser tar opp overflødig fuktighet. Hva er passe fuktig? Omtrent som god jord.

En jordfabrikk med bokashi behøver ikke å luftes eller røres i som en tradisjonell kompost. Det kommer til å gå fortere om du gjør det; da blandes bokashien bedre med jorden, og det er kontakten mellom de to som gjør at prosessen kommer i gang. Men ikke rør så mye at prosessen bli aerob, slik som i en vanlig kompost. Rør rundt og kikk litt på sakene om du synes det er spennende, hvis ikke kan du godt la være. (Mindre matbiter blir også raskere til jord enn store biter – fordi det blir større kontaktflate til sammen.)

Hvor lang tid tar det? Det kommer an på varmen og fuktigheten og størrelsen på matbitene. Under optimale forhold vil det bare ta noen uker. Står kassen kaldere, vil det kunne ta noen vintermåneder. Dersom du trenger litt jord til noen tidlige planteprosjekter, kan du hente ut litt av det som er klart, og la resten fortsette prosessen i fabrikken. Les mer om faktorene som bestemmer hvor fort det blir jord i jordfabrikken.

I bokashisekk

Så lenge bokashien har fått stå i to uker og fermentere innendørs, spiller det ingen rolle hvor lenge du oppbevarer den før den kommer i jorden. Og du behøver ikke ha den innendørs lenger – det gjør ingenting om det blir minusgrader. Noen velger å tømme bokashien over i en litt tykk (gjerne dobbel) søppelsekk vinterstid:

Bland fermentert bokashi og jord i sekken gjennom vinteren. Så blir det jord av seg selv til våren. Høstløv som har ligget på bakken inneholder også masse fine jordbakterier – det kan brukes i jordfabrikken:

Lag jord av årets høstløv
Bunkre jord for vinteren

Fyll jord i bunnen av bokashisekken. Deretter fermentert bokashi, bland bokashien godt med jord, og ha et lag med jord på toppen. Bruker du cirka like mengder bokashi og jord (eller jord og løv) hver gang, blir det bra. Slik kan du holde på lagvis hele vinteren. Ha gjerne litt grillkull også innimellom lagene; det absorberer fuktighet og gjør at innholdet ikke pakker seg for tett sammen. I plussgrader vil kullet trekke til seg næringsrik bokashivæske og fungere som langtidsvirkende jordforbedringsmateriale i jorden siden.

Det gjør ingenting om innholdet i sekken fryser. Omdanningsprosessen til jord går i gang av seg selv når det blir varmt i været til våren og sekken får stå noen uker i solen. Det kan godt være rimelig jord du putter i sekken sammen med bokashien på vinteren. Kvaliteten spiller ingen rolle for bokashiprosessen; og bokashi-jorden du lager i sekken blir likevel toppkvalitet kompostjord.

Bokashien bør ikke utsettes for direkte sollys på våren, men den trenger varmen: Bruk en farget sekk (gjerne svart eller mørk for varmens skyld), og kanskje vil du legge en presenning eller noe over den der den står i vårsola.

Slik lykkes du med vinterbokashi i sekk:

  • Del store stykker av matavfall opp i mindre biter
  • Bruk like mengder jord og bokashi i sekken. For hver gang du tømmer en bøtte ferdiggjæret bokashi i sekken, tømmer du omtrent like mye jord over. Bland det godt og ha alltid et lag med jord på toppen
  • Sett sekken i solen når våren kommer, gjerne med en presenning eller lignende over

Bokashi om sommeren

Om sommeren kan du grave fermentert bokashi rett i jorden. Jorden er varm og lett (og herlig) å grave i. Omdanningen av fermentert bokashi til jord tar som regel bare 3–4 uker i sommervarm jord, men på våren og høsten, når jorden er kaldere, vil det ta lengre tid.

Allerede et par uker etter at du har gravd ned bokashi i jorden, vil pH-nivået ha stabilisert seg og du kan plante ut på nedgravingsstedet. Skal du så, kan du gjøre det umiddelbart der du har gravd ned bokashi; det går likevel et par uker før det du sår har fått så lange røtter at det når ned til bokashilaget.

Du kan også lage jord i en jordfabrikk på sommeren. Det kan være to–tre pallekarmer rett på jorden i hagen, eller en kasse eller stor bøtte, inne eller ute. Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Bokashi-hele-året-sommer.jpg

 

Relaterte artikler

Bokashi på kjøkkenet

Vi ser på ulike oppbevaringsløsninger for matavfallet som skal samles opp gjennom dagen når du lager jord med bokashi. Bokashikompost skal væ...

Men hva skal vi dyrke?

Vi som slett ikke dyrker ALT vi spiser av grønnsaker i egen kjøkkenhage, må gjøre noen valg for hver sesong: hva skal vi dyrke selv i...

Vi forbereder bokashivinter'n

Godt brukt og litt «sliten» krukke- og hagejord, litt biokull og litt perlite... Da har vi alt vi trenger!