-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Dyrk med bokashi: Gulrot

Visste du at de første gulrøttene ikke var oransje, men lilla? Gulroten har vært dyrket i mer enn to tusen år, og kom sannsynligvis til Norge midt på 1600-tallet. Den er en viktig kulturplante og full av sunne næringsstoffer – spesielt karoten som kroppene våre omdanner til A-vitamin.

Siden 1800-tallet er det mest de «vanlige» oransje gulrøttene som har blitt dyrket her til lands, men du kan enkelt finne frø til både gule, røde, svarte, lilla og nesten hvite gulrøtter. Ofte har de den karakteristiske lange istapp-formen, men det finnes også gulrøtter som er nesten runde, eller jevnt tykke nedover hele roten.

Noen sorter kan vi vinterså og høste tidlig, mens andre kan såes litt senere og egner seg for lagring utover høsten. Les alltid nøye på frøpakningen!

Såing

Du kan så gulrot direkte på vokseplassen i bed eller pallekarmer i begynnelsen av mai.

Du kan også så i melkekartonger! Små gulrotspirer kan være skikkelig sneglesnacks, så hvis du må beskytte dem litt ekstra er dette en enkel løsning. Denne metoden kan også gi deg et godt forsprang hvis du dyrker langt mot nord:

  1. Lag et par hull i bunnen av en melkekartong (slik at overskuddsvann kan renne ut)
  2. Fyll kartongen med jord. Ha gjerne en liten neve bokashijord i bunnen av kartongen og fyll deretter opp med såjord. Bruk gjerne hjemmelaget såjord av gammel bokashijord. Har du kun kjøpejord med lite liv, kan du tilsette 2-4% bokashistrø i såjorda.
  3. Så gulrotfrøene. Det holder med 10-15 per melkekartong (1 liter).

Du kan la kartongene stå inne så frøene spirer, eller sette dem ut (en plass som er trygg for snegler) i påvente av varmere vær. Hold jorden lett fuktig mens plantene vokser seg større.

Gulrøttene bør ikke bli stående for lenge og vokse i en vinduskarm, så hvis du tenker å plante dem ut cirka midtveis i mai er det tilstrekkelig å så midt i mars.

Vintersåing: Du kan gjerne vinterså gulrot hvis du ønsker det – enten direkte på vokseplassen eller i melkekartonger. Bare legg litt tint jord helt øverst så frøene får god kontakt med jord.

Tynning og luking

Gulrotfrøene er små og kan være vanskelige å fordele godt utover, så det er lurt å tynne litt i rekkene når spirene er blitt 4-5 cm høye. La hver småplante som står igjen ha 3-4 cm avstand til nestemann.

Har du direktesådd gulrot i bed eller karm er det også helt nødvendig å luke. Små gulrotspirer blir fort borte i ugresset, så de må passes litt på. Har du derimot sådd i melkekartong vil ugressproblemet som regel være ubetydelig.

Næring

2-3 uker etter spiring kan du begynne å gi gulrøttene bokashivæske ukentlig. Det er viktig å tynne den ekstra godt ut i begynnelsen: 1:1000 er vår anbefaling.

Når plantene er ca 5 uker gamle kan de få bokashivæske spedd ut 1:100. Som en gjennomsnittlig pekepinn vil du trenge cirka 1 liter uttynnet bokashivæske per kvadratmeter jord, men ikke vann så mye at jorda blir klissvåt. Gulrot vil gjerne ha godt drenert og lett fuktig jord.

Utplanting

Dette punktet gjelder kun hvis du har sådd i melkekartonger: Når gulrøttene er klare for å flytte utendørs klipper du forsiktig av bunnen på kartongen og deretter ned langs én hel side. Så planter du hele kartongen ut i jorda. Slik får gulrøttene mer plass til å vokse, samtidig som du ikke forstyrrer røttene deres. De liker nemlig IKKE å flyttes på.

I én pallekarm kan du godt få plass til 14-16 melkekartonger.

Gulrot i melkekartong kan fint dyrkes innimellom blomster

Gulrot i melkekartong kan fint plantes ut midt i et blomsterbed om du har trangt om plassen!

Gjødsling på vekstplassen

Gulrøtter er ikke så veldig næringskrevende, så det holder å ha forberedt dyrkingsplassen med omtrent en halv bøtte ferdig fermentert bokashi per kvadratmeter jord.

Vann gjerne med bokashivæske tynnet ut 1:100 én gang i uka – men har du for lite væske til alle vekstene dine kan du trygt nedprioritere gulrøttene en gang i blant.

For å hindre ugress rundt plantene dine samt holde på fuktigheten så du ikke må vanne så ofte, bør du dekke til jorda. Fordel gjerne et 3-4 cm tykt lag med gressklipp rundt gulrotplantene dine så snart de har blitt store nok til å ikke forsvinne under gresset.

Når blir det mat?

Gulrøtter kan spises fra de er bittesmå («babygulrøtter»), så ofte kan man høste samtidig som man tynner litt i rekkene. Det blir altså mat fort, men det lønner seg å la flesteparten av røttene få vokse i 2-3 måneder før du høster dem. ;)

Avhengig av når du har sådd og hvilken type gulrot du har valgt, vil du ofte kunne høste middels store gulrøtter et lite stykke uti i juni hvis du startet innendørs i melkekartonger. Mens hvis du sådde direkte i begynnelsen av mai må du sannsynligvis vente til juli.

Skadedyr

Gulrotflue er en 4-5 mm lang blåsvart flue som kan gjøre betydelig skade på gulrøttene dine. Larvene gnager seg ganger inne i røttene og forpupper seg i jorda. Angrepne gulrøtter får ofte en bitter smak og dårlig lagringsevne.

Flua finnes over hele landet, men det er ikke overalt at den utgjør et like stort problem. Hvis gulrotflua er en vesentlig skadegjører der du bor er det lurt å dyrke gulrøttene under et nett eller fiberduk for å beskytte dem.

Gulrotflua overvintrer som puppe i jorda der det vokste gulrot sesongen før. Derfor er det også viktig å ikke dyrke gulrøtter samme sted år etter år, men bytte på hvilke sorter du dyrker hvor. La det gjerne gå 4 år mellom hver gang du dyrker gulrot på samme plass.

// AS

Relaterte artikler

Dyrk med bokashi: Erter

Erter er en fin og lettdyrket proteinkilde, og de fleste sortene tåler vårt nordiske klima merkbart bedre enn bønner. Rasktvoksende er de ogs...

Dyrk med bokashi: Agurk

Det finnes et nesten uendelig antall ulike agurker. Slangeagurker, sylteagurker, epleagurker, salatagurker, snacksagurker... Mange er grønne, noen er gul...

Bokashi av ugress

Ugress som for eksempel brennesle, valurt og løvetann kan enkelt bli til næringsrik gjødsel for plantene dine ved hjelp av bokashi. Samle ug...