Poteten er lettdyrket og resulterer i MYE mat med liten innsats. Derfor er den et veldig godt valg med tanke på matauk, og et godt sted å starte hvis du vil utvikle dine grønne fingre og komme i gang med dyrking av egen mat. Men det er ikke bare å dytte et par poteter fra butikken i jorda!
Hvorfor er det så viktig å bruke sertifiserte settepoteter?
Poteten formerer seg vegetativt, altså gjennom kloner. Det vil si at etterkommerne til den poteten du setter er genetisk lik som den poteten du satte. Det gjør at poteten er spesielt utsatt for å få overført sykdommer fra morplanten til de nye knollene. Setter du poteter fra matbutikken risikerer du med andre ord å spre sykdommer til jorda di.
Når du derimot kjøper sertifiserte settepoteter, får du poteter som har gjennomgått omfattende tester for å sikre at ikke de sprer skadegjørere. som f.eks ringråte eller potetcystenematoder (PCN). Noen av disse skadegjørerne kan forbli i jorda i flere tiår, så vi anbefaler på det sterkeste å ta akkurat dette med settepoteter seriøst!
Mattilsynet har en artikkel om PCN her som vi anbefaler å lese. Der står det blant annet at "første påvisning av PCN i Norge var på Sørlandet i 1955, og den er siden spredt til de fleste fylkene i landet i større eller mindre grad", samt at "eier eller bruker av eiendom har plikt til straks å melde fra til Mattilsynet om kjennskap til, eller mistanke om, angrep av PCN". Mattilsynet har også et eget register for områder der potetcystenematoder er blitt påvist – om mange av dem er i nettopp private hager.
Det er også anbefalt å heller anskaffe nye sertifiserte poteter hvert år, enn å avle videre år etter år på poteter fra egen avling – selv om du i utgangspunktet startet med sertifiserte settepoteter.
Hvorfor er det lurt å forspire settepotetene inne?
Hvis potetene får utvikle groer før de settes ut så får de et lite forsprang – og det kan være veldig greit i vår forholdsvis korte vekstsesong. Uten forspiring bør du regne med at potetene trenger omtrent 2 uker ekstra.
Nyttige produkter til hagen:
Hvordan bør du forspire dem?
Det er to vanlige måter å gjøre dette på – enten med eller uten jord. Uten jord kan du sette dem i en eggekartong eller noe tilsvarende. Men har du plass til å forspire potetene på jord, gjør gjerne det. Da er de klare med både røtter og groer til de skal plantes ut!
Fyll jord på et plantebrett eller lignende, og trykk potetene litt ned i jorden. Husk på å vanne med jevne mellomrom når potetene begynner å etablere røtter. Uansett om du forspirer dem med eller uten jord, så la dem stå kjølig og så lyst som mulig frem de skal plantes ut.
Har du begrenset med plass kan du gjerne gjøre litt begge deler: Solist-potetene mine, som er en tidlig sort, forspirer jeg på jord da jeg gjerne vil at disse skal bli klare fortest mulig. Mandel-potetene, en senere sort, får stå i eggekartong enn så lenge. De har litt bedre tid på seg, så det gjør ingenting om de somler litt i starten.
Når potetene begynner å utvikle røtter er det viktig å holde jorda lett fuktig. Forspirer du poteter uten jord, kan det være greit å gi dem en lett dusj med vann hvis de begynner å se veldig tørre ut.
Hvordan sette poteter?
Vent til faren for frost er over. Det vil variere avhengig av hvor i landet du bor, men for mange vil det være et sted mellom 1. mai og 1. juni. Da kan du plassere potetene på jorda med cirka 20-25 cm mellomrom, og dekke med omtrent 10 cm jord.
Sørg for å ha minst 10 cm med jord under potetene også, hvis du dyrker i bøtter eller en dyrkesekk for eksempel. Du kan til og med sette poteter i en pappeske, hvis du skulle ønske det..! Vi bruker det vi har. ;)
Poteter er ikke veldig næringskrevende, men de vil gjerne ha mye sol, jevn vanntilgang og helst ganske luftig jord for optimal avling. Men du kan også sette dem der jorda er mer tett og kompakt, og bruke potetene til å løsne opp jorda for deg. Det er en skånsom og fin måte å forbedre jorda di på – som også resulterer i god mat. Den største ulempen med å bruke poteter til dette, er bare at du kan få noen poteter med litt rare former.
Dyrker du i potetbøtter (slike doble bøtter man får kjøpt på diverse hagesentre) eller en beholder av tilsvarende størrelse, holder det med én potet per bøtte. I en standard pallekarm får du plass til cirka 10. I en dyrkesekk vil du få plass til 2 eller 3.
Hypping
Etterhvert som potetrisene vokser seg høyere, er det viktig at vi dekker til oppover langs stilken. Poteter som blir utsatt for sollys blir nemlig grønne og utvikler et stoff som heter solanin – og solanin er giftig for oss. Det er denne jevnlige tildekkingen som kalles hypping. Når potetriset stikker cirka 15 cm opp over bakken, er det på tide å hyppe. Neste runde kan godt være 2-3 uker senere.
Du kan gjerne hyppe med jord, men du kan også blande inn for eksempel gressklipp eller løv. Det viktigste er at det ikke kommer sollys til. Sørg for at dekket alltid er 5-10 cm tykt. Det gjør heller ingenting om du dekker over deler av bladverket når du hypper. Hvis du dyrker i sekk eller potte, fyller du bare på med mer og mer jord i sekken.
Innhøsting
Poteten trenger et sted mellom 80 og 110 dager på å utvikle seg ferdig og bli klar til høsting. Hvor lang tid det tar avhenger mye av hva slags type potet du har satt. Et mer nøyaktig anslag vil alltid stå enten på forpakningen, eller du vil kunne få informasjon fra butikken du har kjøpt settepotetene fra.
Når potetriset begynner å gulne er det et tydelig tegn på at det er på tide å finne frem et greip. Stikk det forsiktig i jorda, og vipp jord og poteter opp.
Hvor godt egnet potetene er til lagring over tid er også veldig sortsavhengig, men felles for dem alle er at de holder lengst hvis de får ligge mørkt og kjølig. Det er også viktig å ikke vaske av potetene før du legger dem til lagring! Børst forsiktig av eventuelle jordklumper, men la dem ellers være litt "skitne". Det tynne jordlaget beskytter dem så de holder seg litt lengre.
// AS