Hvor mange av oss har ikke vært irritert over at restavfallsbeholderen fylles altfor raskt, om sommeren opplever vi også ofte at avfallsdunken blir stående i solsteiken og stinke. Flere av oss har også sittet i bilen på vei til hytta og kommet på at vi hadde glemt å kaste ut søpla før vi reiste. Med denne luktfrie løsningen trenger vi ikke lenger tenke på dette.
Holdningsendring = sparte penger: Å kompostere matavfallet er selvsagt ikke en ny måte å bedre på samvittigheten for de av oss som erkjenner at vi kaster for mye mat, men gjennom at vi på denne måten samler og behandler matavfallet så oppdager vi omfanget på maten vi kjøper, og som vi kaster i restavfallet.
Blir vi mere bevisst på dette så vil vi kanskje også bli mere bevisst på å utnytte ressursene bedre. En måte er å planlegge måltidene bedre, en annen er å få bedre oversikt på hva vi har i kjøleskapet. Oppnår vi dette, så vil vi opplagt også kjøpe mindre. Om alle var enige i at dette er riktig så ville vi definitivt spare mye penger.
Når våren kommer og varmen minner oss på at det er tid for å begynne å stelle i hagen, så drar vi gjerne også til plantasjen og fyller bilen med sekker med plantejord. Om vi tar vare på matavfallet gjennom vinteren, så vil vi oppdage at vi på kort tid har fantastisk verdifull jord, og som ofte er både mer miljøvennlig og næringsrik enn den jorda vi kjøper.
Litt Ole Brumm: Når jeg begynte med dette, så må jeg innrømme at jeg la litt prestisje i å ikke skulle kaste noe i det hele tatt i restavfallsbeholderen.
Da vil noen sikkert spørre; hva gjør jeg med alt det andre som normalt går den veien, som aluminiumsfolie, skitten plast, gummiartikler osv. osv.? Skitten plast kan skylles godt og kastes i plastboksen.
Det trenger ikke være 100 prosent rent, og mye av det andre kan vi faktisk samle opp og levere gratis når vi likevel tar runden om avfallsplassen til våren.
Vi klarer selvsagt ikke å frigjøre oss fra behovet for restavfallsboks, men målet mitt var snarere et forsøk på å synliggjøre at vi trenger å tenke gjennom den enorme sløsingen vårt samfunn bidrar til, og der matsløsingen er noe av det mest forkastelige.
Tar DU utfordringen?
/Arve Lian
----------------------------
Arve Lian er naturviter og seniorrådgiver i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Han har lang erfaring med kompetanse-utvikling i landbruket og relaterte næringer, og jobber i dag med kunnskaps- og næringsutvikling innenfor økologisk landbruk, tjenesteproduksjon i landbruket og lokal mat.