Kapittel 4: Plante og så i varmbenk

Det er midt i februar og vi bærer store brett med spirer, småplanter og frøposer ut i kjøkkenhagen. Endelig er det dags for å plante ut og så i årets varmbenk!

Siste forberedelser inne og ute

Plante-så-varmbenk2.jpg


Det nærmer seg to uker siden vi fylte varmbenken med hestemøkk og halm, og over en måned siden vi begynte å forkultivere/ så frø innendørs. Siden da har vi vannet både inne og ute: spirene under vekstlysene i vinduskarmen har vi vannet forsiktig ved behov, og varmbenken har fått en bøtte varmt vann daglig i en drøy uke etter at den var fylt opp. Slik sikret vi at den fikk opp dampen. Forøvrig har den stått tildekket av en dyne (pledd eller andre typer dekke går også bra) og presenning til nå.

Les også

Kapittel 1: Varmbenk av pallekarmer

Kapittel 2: Vi fyrer opp varmbenken med hestemøkk og halm

Kapittel 3: Oppfølging av varmbenken

Du behøver ikke å ha spirer å plante ut for å ha stor glede av å dyrke i varmbenk. Bygg den nå! Og så frø rett i benken i starten av mars. Vi både planter ut og sår frø i vår.

Når er varmbenken klar?

Plante-så-varmbenk3.jpg

Termometeret vårt bukket under for noen dager siden. Vi hadde et digitalt kjøtt-termometer stukket et godt stykke ned i benken for å følge varmeutviklingen. Termometeret kan og bør ligge med display-enheten på utsiden. Det gjordet det også for det meste, men ble glemt inne det fuktige miljøet i benken et par dager. Det tålte det ikke, og nå virker det ikke mer. Vel, vi fikk med oss temperaturer på 53 og 54 grader, og så deretter at det sank til 52. Det holder for oss. Når temperaturen i benken har nådd en topp og snudd, er det som regel trygt å legge jord på og begynne moroa: det er tid for å plante og så!

Rigge benken for sådd

Plante-så-varmbenk4.jpg

  1. Hønsenettingen som holder halmen på plass, er festet med kroker i den øverste pallekarmen og er lett å hekte av. Slik bygde vi varmebenken.
  2. Vi lirker ut den øverste karmen og erstatter den med en skrå drivhustopp med lokk. Den skråner mot sør for å fange opp maksimalt av vintersola de første ukene.
  3. På toppen av halm og gjødsel i benken fyller vi på jord. Vi tar det vi har, litt bokashi-jord fra en jordfabrikk og et par-tre sekker fra da vi bunkret jord i kjøkkenhagen i høst. Kjøpejord fra hagesenter blir like bra.

Plante og så i varmbenk

Plante-så-varmbenk5.jpg

Varme. Vi begynner med å plante ut småplanter i midten av benken. Det er kaldest ute langs kantene, derfor sår vi frø ytterst: Frø tåler kulde bedre enn spirer og småplanter. Favorittene bataviasalat, ruccola og brønnkarse får plass i midten, selv om disse plantene tåler kulde ganske godt. Reddiker, som havner på flankene, takler egentlig ikke noe særlig kulde, og kunne gjerne fått plass i midten av den grunn. Men vi velger å verne om småplantene.

Lys. Av noen sorter har vi dyrket frem et knippe småplanter, men vi skal også så frø av den samme sorten rett i benken. Da setter vi plantene bakerst og fyller raden med frø lengst frem. Småplantene blir store først, og vi vil ikke at de skal kaste skygge på spirene når frøene vi sår direkte i varmbenken, begynner å gro.

Dette dyrker vi. Blandet salat, reddiker, dill, beter (for bladene), ruccola, bataviasalat, brønnkarse, pak choi, spinat, reddiker, blandet salat.

Ferdig! Benken ser ut som en slagmark. Det er tøft å bli plantet om. Ikke får vi herdet småplantene heller i februar; det er rett fra vinduskarmen og ut i benken. Men trolig holder overflaten 20 gode grader. Vi er ikke sikre: termometeret som tok tempen på toppen, gikk også i stykker.

Trivsel i benken

Plante-så-varmbenk6.jpg

Det er magisk. Bare noen timer etter at vi har forlatt slagmarken, må vi ut og se. Da har flere av de lett utslåtte plantene allerede begynt å strekke på seg og nyte livet i varmbenk.

Dyne for natten

Plante-så-varmbenk7.jpg

Hver ettermiddag/ kveld må vi ut og dekke til varmbenken for natten. Det gjør vi for å få minst mulig varmetap i nattekulda. Vi bruker en gammel dyne.

Over dyna legger vi en presenning mot tåke og snø. Hver morgen før vi går på jobb, må vi fjerne dekket så plantene får lys i løpet av dagen.

Vi bare MÅTTE ut med hodelykta for å sjekke forholdene første kvelden. Alt vel i benken. Vi sover med fingrene i kors de første nettene med planter i varmbenk.

Neste morgen

Når vi tar av dekket neste morgen, er det fortsatt mørkt (derav den dårlige bildekvaliteten). Men se på ruccolaen! Den lå rett ut etter omplantingen, nå er den i full gang.

Vi teller ned til årets første knekkis med ost og fersk ruccola. Fra varmbenken.

/ah/ bokashinorge.no

 

Relaterte artikler

Kapittel 1: Varmbenk i pallekarm

Vi bygger varmbenk av tre pallekarmer og halm, og fyller den med hestemøkk og mer halm. I benken skal vi dyrke salater, ruccola og reddiker i sommervarm ...

Kapittel 2: Vi fyrer opp varmbenken

Vi har fylt varmbenken i kjøkkenhagen, med hestemøkk, hønsemøkk og halm. Nå blir det spennende dager: Kommer benken til å...

Kapittel 3: Oppfølging av varmbenken

Uken etter at varmbenken er fylt med hestemøkk og halm er kanskje årets mest spennende dager i kjøkkenhagen. Kommer varmbenken i gang? Hvor ...

Kapittel 5: Når varmbenken er lunken

Varmbenkeni år er ikke den heteste vi har sett. Men det vokser fint i den likevel, og det finnes et par triks for varmbenker i hardt vær.

Kapittel 6: Slik gikk det med varmbenken

I begynnelsen av mars var varmbenken en heller lunken affære på drøye 12 grader. Så fulgte den kaldeste april på 35 år. Hvo...