Lunken benk
Minusgrader og sur tåke, nedbør og isvind. Ingen sol. Varmbenken 2017 har ikke hatt det helt enkelt. Riktignok har det ikke vært beinkaldt i antall minusgrader. Men det har vært vått, surt og solfattig i sørveggen vår. Hestemøkk og halm har heller ikke generert supermye varme i år: Benken kom opp i 54 grader, og dalte igjen til 52 før det første termometeret tok kvelden, og vi plantet og sådde i benken. Mange varmbenker blir mye varmere enn det. En uke senere, viste det nye termometeret 27 grader et stykke nedi, 18 på overflaten. Det er topp. Nå har tempen sunket til drøye 12. Utenfor benken uler isvinden, men inni vokser det fortsatt bra: Bataviasalaten setter nye skudd og det blir snart dill på eggeskiva. Pak choi gror så det knaker. Vi har valgt planter som tåler en kuldestøyt, det gjorde vi lurt i dette året.
Les også
Kapittel 1: Varmbenk av pallekarmer
Kapittel 2: Vi fyrer opp varmbenken med hestemøkk og halm
Kapittel 3: Oppfølging av varmbenken
Kapittel 4: Plante og så i varmbenk
Fiberduk i varmbenk
Blir det veldig kaldt på dagtid når benken må stå utildekket for at plantene skal få lys, kommer vi til å legge en fiberduk løst over plantene og spirene i benken. Kanskje dobbel til og med. Fiberduken luner godt og gir ekstra beskyttelse mot kulden utenfra.
Vi brukte fiberduk på denne måten da gradestokken viste tosifret antall minusgrader en periode i mars i fjor. Det fungerte kjempebra. Kanskje vi prøver det mot årets isvind også.
Tissevann
Varmt tissevann er et klassisk triks for varmbenker som ikke kommer i gang. Altså FØR man planter ut og sår i benken. Det setter ofte god fart på varmeutviklingen i nye benker.
Vi kan ikke hell varmt vann i benken nå når den er full av frø, spirer og småplanter. Men det er visst på tide å vanne litt: Benker som er dampende varme, får mye fuktighet nedenfra; men det som vokser i lunkenbenken vår, ser ut til å trenge en runde med vannkanna nå. Tissevann er utmerket gjødsel for plantene uansett, så det kan være vi spanderer noen dråper i vannet. Det skader ikke.
Litt sol, please?
Mest av alt vil vi ha litt sol. Med fortsatt varmeutvikling i benken, og varme solstråler på drivhustoppen blir temperaturen fort mer oppmuntrende både for alt som spirer og gror i varmbenken, og for alle oss andre …
/ah – bokashinorge.no