Når kommer bokashivæsken?

Tørketid? Bare rolig, det går over.

Vi vet hvordan det er: Bokashibøtta er behørig fyllt med matavfall og bokashitrø, og stappet med omsorg. Det har gått en uke, kanskje to, og du har åpent tappekranen to ganger i uken (minst). Men det har ikke kommet noe bokashivæske? Så er bøtta full, og du setter den til gjæring. Skrur på tappekranen (igjen). Ikke en dråpe.

Sånn kan det av og til være. Det KOMMER til å komme væske (det gjør det nesten alltid), men bokashibøtter «oppfører» seg ulikt. Noen begynner å produsere bokashivæske etter bare noen dager, andre kan ta to–tre uker. Det KAN visst også skje at man ikke får ut noe væske i det hele tatt, men det er sjelden. Ni av ti ganger vil du få ut en god mengde. Og husk: Om du opplever at bøtta er helt tørr, gjør det ingenting for prosessen – bokashien blir like fin!

Vanlige mengder
Cirka 1 dl bokashivæske hver tredje dag er ganske vanlig – for en vanlig bøtte med vanlig matavfall i en vanlig familie. Har man (som vi) barn som ikke alltid spiser opp skivene i matpakken og får noe-med-pasta til middag ofte nok, kan det bli litt mindre. Mye brød og pasta i bøtta gjør at det blir mindre væske. Men 1dl, som tynnes ut 1:100, holder til en 10 liters bøtte et par ganger i uken. Du får gjødslet en del krukker, bed og pallekarmer med det.

Det er med bokashi som med mye annet: man er mest utålmodig i starten. På første bøtta går du og venter. Men etter et par batcher har du en jevn produksjon av væske, og det vil nesten alltid være en bøtte som har en skvett å avse.

For de utålmodige (med tappebøtte)
Hvis du vil prøve å tvinge frem væske, kan du forsøke dette: Press sammen innholdet i bøtta så godt du kan. Bruk litt tørkepapir eller en gammel avis under håndflaten, så kan du legge skikkelig trykk på. Det er bare bra for prosessen at matrestene presses så godt sammen som mulig, dessuten får du mer plass i bøtta.

Sett lokket på bøtta og plasser en passende beholder under kranen; åpne den. Press lokket ned og vipp «bakbeina» på bøtta opp littegrann, slik at den bokashivæsken som måtte være i bunnen, renner frem til kranen. Kommer det noe?

Et annet tips er å pumpe litt på lokket: Åpne kranen, sett tappekoppen under og pump med flat hånd på lokket. Slik kan du pumpe ut bokashivæske til bøtta bare puster luft når du pumper.

Stort mer får du ikke gjort. Du må vente.

Bøtte uten kran?
Alt dette væskepratet er bare relevant hvis du har tappebøtte. Bruker du en vanlig lufttett plastbøtte med lokk, bør du heller bruke tre- eller papirpellets eller avispapir i bunnen av bøtta og på toppen (og evt. lagvis i bøtta) for å ta opp væsken, ettersom du uansett ikke kan tappe den ut. For mye fuktighet gir lukt, så det er bra å kontrollere væskemengden med papir eller pellets i bøtter uten kran.

Vinter-væske i frysen?
Kan man fryse sin bokashivæske på vinteren? De fleste vil oppleve å få overskudd av bokashivæske på vinteren; eventuelle stueplanter behøver ikke store mengder rik gjødsel, og vi trenger ikke naturlig fettløser i rørene hver uke. Noen fryser bokashivæske i isterningsposer vinterstid, og synes det funker bra. Eller i flasker. Mikroorganismene i den fryste flasken er kanskje ikke riktig så livkraftige når de tiner til våren, men de vil likevel ha mye å gi. Næringen forblir nok i væsken, så det er vel verdt å teste, synes vi! Les mer om lagring av bokashivæske.


Artikkelen er basert på og fritt oversatt fra bokashi.se. Takk! Vi tar selv ansvar for eventuelle feil i teksten. Gi oss beskjed, så retter vi opp!

Del dette innlegget