-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Bokashimikrober i kompostbingen?

Du trenger ikke kompostbinge for å lage jord av matavfall med bokashi. Men har du en binge stående, vil du likevel få glede av den – også med bokashi. Bare kanskje ikke helt slik du tror.

Vi får mange spørsmål fra drevne varmkomposterere som er blitt nysgjerrige på bokashi, og fra hageeiere som aldri fikk helt dreisen på varmkomposten sin, som er lei av jobben den medfører, eller som ga opp sist vinter – og nå vil forsøke bokashi i stedet. Men hva med den gamle kompostbingen? Er bokashi og varmkompost en god kombo? Vel, varmkompostBINGEN kan i alle fall bli god å ha, som kald bokashi jordfabrikk.

Er bingen din halvfull av inntørket og størknet, eller kanskje klissete og illeluktende, materie?

Mange spør også om de kan bruke hagekomposten sin (kaldkompost) som jordfabrikk, eller motsatt: slenge hageavfallet i jordfabrikken? Det går an. Suksessgraden kommer litt an på hva du er ute etter. Hvordan det er best å gjøre det, har vi skrevet om i denne artikkelen:

Bokashistrø til varmkompost?

– Kan jeg bruke bokashistrø i varmkomposten min, er det mange som spør. – Vil det få fart på prosessen? Har det noe for seg?

Nei, i grunnen ikke. Bokashistrø i en aktiv (varm) varmkompost har veldig lite for seg. Bokashimikrobene dør ved 40 grader, og i en vellykket varmkompost skal det helst være mye mer enn det. Mikrobene du tilfører ved strøet, vil altså dø hvis/når varmkomposten er varm nok.

Omdanning av fermentert bokashi til jord er en relativt kald prosess. Når det fermenterte matavfallet fra bokashibøtta blandes godt med jord, og temperaturen er/blir over 15 grader, samarbeider bokashimikrobene og jordmikrobene om å lage jord av matavfallet. Omdanningsprosessen trenger luft, men skal ikke luftes/ vendes aktivt. Du skal ikke røre jevnlig i en bokashi jordfabrikk. Det kan utvikles noe varme også under omdanning med bokashi, men det skal altså ikke bli over 40 grader i jordfabrikken. I en aktiv varmkompost blir det gjerne 70 grader og mer. Det overlever ikke bokashimikrobene.

 

Snegletape i kobber 5m
kr 89,00
Biokull 10 liter
kr 249,00

Vi bruker den gamle varmkompostbingen til å lage jord av bokashi hele året hos oss. Men vi setter aldri i gang en aktiv og varm komposteringsprosess i den.

– Kan jeg bruke den godt isolerte varmkompostbingen som bokashibøtte? Altså kaste matavfall i bingen og drysse på 2 ss bokashistrø per liter matavfall en gang om dagen?

Nei. Bokashimetoden for omdanning av matavfall til jord er basert på at matavfallet fermenteres først, for deretter å omdannes til jord når det fermenterte matavfallet blandes med jord eller jord/løv (jordbakterier).

Fermentering er nedbryting av organisk materiale uten tilgang på luft. For å sikre at matavfallet først brytes ned ved fermentering og ikke forråtnelse, tilrettelegger vi for at fermentative bakterier (= bakterier som bryter ned organisk materiale uten å ha tilgang på oksygen) får overtaket i miljøet. Vi skaper et miljø der forråtnelsesbakterier (som bruker oksygen i prosessen med å bryte ned organisk materiale) ikke får dominere. Dette gjør vi i bokashibøtta ved å sørge for veldig lite luft (lufttett beholder), jevn romtemperatur, passe fuktighetsnivå og ved å tilsette bokashistrø med fermentative mikrober.

En varmkompostbinge er ikke lufttett, og den står ikke i jevn romtemperatur; da er sjansen stor for at du får forråtnelse i stedet for fermentering i bingen.

Fermentert bokashi i aktiv varmkompost?

– Men kan jeg tømme det fermenterte matavfallet i bokashibøtta, etter at det har fermentert innendørs i to uker, ut i den aktive varmkomposten min?

Ja og nei. Eller: det kommer igjen an på hva du er ute etter. Det du da gjør, er å lage jord av det fermenterte matavfallet gjennom varmkompostering til slutt likevel. En forbrenningsprosess. Bokashimikrobene vil dø, og du får ikke disse mikrobene med deg videre i jorden. Men det blir jo flott kompostjord ved varmkompostering også! Bevares. Men bokashijord blir det ikke.

Dette er altså dersom du tømmer bokashien i en AKTIV varmkompost, som du lufter og rører i for å tilføre oksygen og få temperaturen opp til godt over 40 grader. Dersom du derimot bare bruker varmkompostBINGEN som kald bokashi jordfabrikk, blir det en helt annen sak. Og mye mindre jobb:

Varmkompostbinge som jordfabrikk

Varmkompostbinger er supre bokashi jordfabrikker hele året! De er ofte skadedyrsikre, har lufting, og avsig for væske. (Ha gjerne bingen stående der du dyrker, så kommer evt. bokashivæske som siver ut, til nytte i jorden.) Du kan bruke en hvilken som helst gammel binge. Den behøver ikke være kostbar og isolert. Bare la bokashi-og-jord-blandingen i bingen bunnfryse på vinteren. Det gjør ingenting.

Vi bruker den gamle varmkompostbingen vår til bokashi året rundt. I den tømmer vi fermentert bokashi fra bokashibøtta, som altså har fermentert innendørs i minst to uker. Innholdet blander vi godt med jord eller jord og løv i bingen, og dekker blandingen med et lag jord. Det er det hele. Ingen kontroll med mengden grønt og brunt avfall, ingen lufting eller røring. Neste gang vi har en bokashibøtte klar, tømmer vi den oppå det gamle jordlaget, blander med mer jord og løv, og dekker til.

Dette gjør vi hele vinteren også. Uten å forsøke å holde det varmt i bingen da heller; vi lar tvert i mot innholdet bunnfryse. Og fortsetter å blande bokashi og jord/løv oppå det frosne innholdet. Til våren blir blandingen til jord av seg selv.

På vinteren er det kjekt å ha jordfabrikk i bingen fordi vi ikke kan grave bokashi rett i jorden på grunn av tele. Midt på sommeren er det like praktisk å kunne blande bokashi og jord i kompostbingen fordi det vokser ting overalt, og vi har kanskje ikke noe sted det passer å grave akkurat når vi trenger å frigjøre en bokashibøtte.

Varmgang i bokashibingen

Det HENDER vi får varmgang i bingen med fermentert bokashi og jord, selv om vi ikke rører og herjer mer med den enn at vi henter ut litt mer eller mindre omdannnet bokashi av og til, eller blander nye bøtter fermentert matavfall i bingen. Likevel kan de altså bli varmt. Da kan det stryke med noen mikrober, men det roer seg som regel av seg selv. Vi lar det bare stå i ro. Mikrobenivået tar seg nok opp igjen etterhvert som vi fyller på mer bokashi og jord /løv i bingen og blander godt. Fin jord blir det alltid.

Binge eller ikke binge? Tja. Det er absolutt ikke nødvendig å investere i varmkompostbinge for å lage kompostjord av matavfallet med bokashi. To-tre pallekarmer oppå hverandre i et hjørne av hagen eller i bakgården holder lenge. Stift gjerne netting i bunnen hvis det er grevling eller vånd der du bor, og skaff gjerne en form for lokk: legg et par plankebiter mellom kassen og lokket og noe tungt oppå lokket igjen; slik sikrer du god lufting og forhindrer at vinden stikker av med lokket. Eller bland bokashi og jord i en putekasse eller mindre plastkasse og sett kassen ute eller inne. Ikke ha tett lokk på kassen!

Men altså: HAR du en gammel varmkompostbinge stående, har du den perfekte bokashi jordfabrikk året rundt. Bland fermentert bokashi med jord i bingen, og la mikrobene fikse resten.

/ah, bokashinorge.no

 

Relaterte artikler

Jordfabrikk i drivhuset

Med en jordfabrikk i drivhuset, har vi alltid prima kompostjord for hånden der vi dyrker mest intensivt. Dette blir også den første kompostbi...

Bokashi hele året

Bokashi kjøkkenkompost er en tre-trinns rakett fra matavfall til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår innendø...

Tomater rett i bokashi-komposten

Vi hadde ikke tid til å vente i to uker. Vi plantet tomater rett i den nynedgravde bokashien i jordfabrikken. Slik gikk det.