Å mellomlagre matavfallet i en mindre beholder gjør arbeidsflyten bedre i hverdagen. Vi svipper alt av småbiter, avskjær og rester vi ikke ønsker å ta vare på over i avfallsbøtta. Noen dager blir den full, andre ganger er den helt tom – men som regel blir det litt potetskrell, en epleskrott og et kvart knekkebrødhjørne fra barnas matpakke.
Før vi tar kvelden heller vi matavfallet vårt over i bokashibøtta, presser det godt sammen med stapperen og strør på litt bokashistrø. Og slik går dagene! Det hender at vi ikke rekker eller glemmer å tømme avfallsbøtta hver kveld, men da tar vi det bare dagen etter.
Hvorfor er det viktig å tømme avfallsbøtta daglig?
Matavfall som blir liggende i en beholder på kjøkkenbenken – uten bokashimikrober og med utmerket oksygentilgangen – vil ganske raskt begynne å brytes ned. Matavfallet mugner og kan etterhvert lukte ganske stramt. Spesielt sommerstid, når temperaturen ofte er høyere og muggen har gode forhold, kan det gå kort tid før matavfallet blir dårlig.
Vi vil ikke ha muggen mat i bokashibøtta vår fordi vi da gjør jobben vanskeligere for bokashimikrobene. Da må de forsøke å nedkjempe nedbrytende bakterier samtidig som de skal fermentere matavfallet. Det ønsker vi ikke – vi vil heller at de skal få gjøre jobben sin i fred slik at matavfallet blir godt fermentert helt uten problemer.
Bokashien må ikke få tilført matavfall daglig, prosessen i bøtta fortsetter fint selv om du ikke fyller i noe nytt på en stund – men hvis vi produserer matavfall jevnt og trutt så må vi også ha det over i bokashibøtta vår jevnt og trutt.
Hvis vi venter til avfallsbøtta på benken er full, risikerer vi å fylle på med stadig muggent og ekkelt matavfall i bokashibøtta. Så selv om avfallsbøtta bare har et bananskall i seg etter endt dag, så har vi det enslige skallet over i bokashibøtta den kvelden uansett.
Hvorfor mellomlagre matavfallet, kan vi ikke ha det rett i bokashien?
Bokashibøtta bør få minst mulig oksygen i seg for at fermenteringsprosessen skal gå bra. Matavfallet må være i et lufttett miljø for at det skal bli til bokashi. Hver gang vi åpner bøtta slipper vi inn mer oksygen. Derfor prøver vi å åpne bøtta så sjelden som mulig – ikke mer enn én gang om dagen.
// AS