-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Vanningstips i tørken

Er det tørketid og vanningsforbud der du bor? Plantene dine tørster? Det hjelper lite med tønner til oppsamling av regnvann når regnet uteblir. Hva nå? Vi har noen tips. 

Sommeren kan by på hetebølge og rekordmange soltimer i store deler av landet. Og tilhørende tørke i hagene og vanningsforbud i kommunene. 

Vi har egen brønn i bokashihagen, midt i kjøkkenhagen, bare til plantene. Det er gull! Men den tåler heller ikke uendelig med tørke og varme. Vannstanden synker, og det er bare den elektriske pumpa som klarer å få opp vann nå. Det kommunale vannet er bare lov å bruke i kanne. Den skal stå tidlig opp som skal rekke over en raskt voksende kjøkkenhage med tilstrekkelig vann i kanne. Så det gjør vi... Står tidlig opp, altså. Og vanner. Fortsatt er det frodig og fint i kjøkkenhagen og drivhuset, men vil det vare?

I tillegg til brønn og hardt arbeid er organisk materiale i jorden og tykke jorddekker våre viktigste våpendragere i kampen mot tørken. Og så har vi begynt å vanne på en bestemt måte, for å ta best mulig vare på de verdifulle vanndråpene.

Organisk materiale og jorddekke

Vi, og mange med oss, har sagt det så mange ganger før, men det kan liksom ikke gjentas for ofte: Organisk materiale og jorddekke, organisk materiale og jorddekke, organisk materiale og jorddekke. I jorden og på jorden. Grav ned og dekk til!

Grav ned: Bokashi eller annen kompost, husdyrgjødsel, hageavfall, gressklipp, ullpellets, tang eller halm – grav det ned i jorden! Det gir næring og god jordstruktur, mat til marker og mikroliv som produserer enda mer næring og struktur for deg. Og denne strukturen er viktig i tørkesammenheng også: i de små porene i jorden som kjennetegner jord med god jordstruktur, lagres næring – og fuktighet.

Dekk til: Gressklipp, ullduk, hageavfall, tang, fôr-ensilasje og halm kan du også bruke som jorddekke OPPÅ jorden, mellom plantene. Dette blir til både gjødsel og fuktighetsbevarende tiltak når du legger rause jorddekker i kasser og bed. Halm, ull eller gamle aviser, gir ikke noe særlig næring direkte, men hindrer fordamping av fuktighet fra jorden, og er det gull verdt i tørketider.

En god og (veldig!) gammel løsning

Vi har et annet veldig lurt tips også, vanningskrukker! Mange tusen år gammel teknologi som er akkurat like smart i dag. Og veldig enkelt. En vanningskrukke tilfører vann til plantene dine, sakte men sikkert. Vannet siver ut gjennom den porøse leiren. Dermed får plantene det de trenger, i akkurat passe mengder. Du sløser også betydelig mindre med vannet. Svært lite fordamper fordi vannet havner nøyaktig der det behøves, godt nede i jorda. Derfor er vanningskrukker veldig vannbesparende – perfekt for oss som stadig får vanningsforbud. Du kan lese mer om hvordan de brukes her.

Å så i tørkeperioder

Vi sår massevis om sommeren. Massevis av det vi vintersådde og har høstet og sådd siden april, trenger påfyll: Som massevis av ulike salater og sukkererter. Vi sår noen flere beter og vi begynner å så de første batchene av slikt som vokser litt langsomt, men tåler å stå utover høsten og vinteren, som persille, grønnkål og sommergulrot. Kjøkkenhagen er full, så det må bli i pluggbrett. Men DET er jo krevende i varmen og tørken: De små pluggene tørker ut for et godt ord, og da spirer det fryktelig dårlig.

Løsningen er fiberduk! Altså, vi må passe på og vanne nysådde plugger når det er tørt og varmt. Men ved å legge fiberduk tett rundt pluggbrettene når vi har sådd i dem, hindrer vi mye fordamping og det blir jevnere fuktighet i jorde rundt frøene. Det liker de! Det er bare viktig at fiberduken ligger tett nedpå jorden, ikke hold den oppe ved bøyler eller lignende: da blir det mer som en drivhuseffekt i det luftrommet du skaper. Og det er slett ikke det du er ute etter her.

Vanning-torke4.jpg

Pluggbrett med salatfrø og sukkererter står ute i kjøkkenhagen med en fiberduk trukket tett rundt de nysådde pluggene. Fiberduken hindre fordamping fra jorden i de små pluggene og de tørker ikke ut like lett.

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Lesernes vanningstips i tørketider

Vi har fått mange bra vanningstips fra leserne våre. Noen er egnet for deg som dyrker i krukker og kasser på balkongen eller på en mindr...

Brenneslevann som gjødsel

Gjødselvann er bra saker. Når gjødsel tilføres plantene sammen med vann, kommer næringsstoffene raskere i kontakt med rø...

Seriedyrking i sommerhagen

Mens sommersola steker begynner vi å forberede høsten og vinteren i bokashihagen: sommeren er den nye våren! Vi sår og planter ut nytt ...