Gjenbruk av vann fra husholdningen
Vi spyler mye fullgodt vann, som kunne fylt opp kannene, ned i husets avløp og utslagsvasker i løpet av an dag. Det er sikkert. Her kommer tips til bedre utnytting av vannet for eksempel i dusjen og pastakjelen:
«Hvis du liker varm dusj», skriver en følger, «kan du fylle en bøtte mens du venter på varmt nok vann i dusjen, og benytte ventevannet til vanning i hagen. Mindre sløsing med vannet!»
En annen vanner i hagen med badevannet fra kveldsbadet til ungene: «Bruker ikke såpe på de, så det går veldig fint det!»
Vasker du huset med Wipe & Clean eller et annet vaskemiddel uten skadelige kjemikalier, kan du bruke vannet fra skurebøtta også!
Én leser samler opp overskuddsvannet fra tørketrommel, matlaging o.l. i bøtte og vanner med. En annen har hørt at vann fra tørketrommel skal være mineralfattig: «Synes plantene mine mistrivdes med det vannet», skriver hun.
En god miks løser antakelig problemet:
«Tørketrommelvann blandet med alt vannet fra kjøkkenet (kokevann av grønnsaker, kokevann av pasta, rester fra vannglass og karafler) blandet med bokashivæsken burde uansett gi masse næring tilsammen» blir det foreslått. «Har ikke merket noe til mistrivsel av dette vannet her hos meg.»
Så bra! En interessert følger lurer på hvordan det gjøres i praksis:
«Jeg bare samler vannresterne i en bøtte i løpet av dagen og så heller jeg litt av det i vannkannen når jeg vanner om kvelden,» forteller vannsamleren.
Høres kjempebra ut.
Naturlige ressurser i miljøet rundt
«Jeg har tønne i bekken og sugepumpe koblet til vannslange,» forteller en hendig leser. Det er tøft! «Fra denne kan jeg vanne både med kanner og med slange og spreder, tross slangeforbud i kommunen. Fungerer som bare det!» Det tror vi på!
Produkter som hjelper deg i hagen:
Tips fra sarabackmo.no
«Jeg lærte en fin greie på Sara Bäckmo sin blogg forleden,» tipser en leser: «Ta en vanlig plastbøtte, bor noen få hull i bunnen. Sett den inntil en relativt nyplantet solbærbusk, for eksempel, og hell bøtta full med vann (og brenneslevann/gjødsel). Så går det en god stund. Alt vann jeg bruker havner på den planten som trenger det, ikke utover. Liker denne metoden i tørketid!»
Vi liker også. Takk!
Andre vannreservoarer i bedene
Flasker og større potter kan brukes på samme måte som små vannreservoarer i bedene:
«Jeg graver ned en blomsterpotte ved hver tomatplante. Pg så fyller jeg opp potta med vann 1 g pr dag. Har også satt vannflasker opp ned i krukker og kar. Dessuten bruker jeg gressklipp til å dekke all jord i kjøkkenhagen.»
I perioder UTEN forbud mot vanning med slange, eller når det i det minste kommer regn å samle opp, er dette gode generelle tips:
«Siveslanger og drypvanning så tett på planterne som mulig. Vanning på kvelden eller om morgenen gir mindre fordamping.»
Mange prøver å unngå å vanne på kvelden på grunn av brunsneglene, men i lange tørkeperioder må man altså velge – eller gjøre en ekstra runde i hagen: først en vannerunde tidlig kveld, og så en sneglejakt med hodelykt før sengetid.
Vi tar også med et viktig «føre var»-tips som mange allerede benytter seg av:
«Samle regnvann i tønner og koble vanntønner til takrennene, så har du vann til neste tørkeperiode. (En må selvfølgelig sørge for at vann som renner ut av tønna når den er full, ikke renner inn mot husveggen.)»
Husk også å sikre vanntønnene mot små barn, så de ikke kan klatre oppi! Hos mange er regntønnene knustørre om sommeren. Men til deg som ikke har tønner i hagen: Sett opp vanntønner, så du har til regnet kommer! For det gjør det jo, før eller siden …