1. Les innholdsfortegnelsen
Som med alt annet er det også ved valg av plantejord viktig å lese på innholdsfortegnelsen. De billigste alternativene har som oftest veldig stor andel torv. Torv er lett og luftig og holder på fuktigheten, men om det er disse egenskapene du er ute etter, kan du få det til på andre måter. Du kan kjøpe noen sekker med god plantejord og spe den ut med løv, biokull og sand for å gjøre den luftigere. Ønsker du jord som tilfører næring og mikroliv i hagen din bør du styre unna torvjord.
2. Resirkuler gammel jord
De gamle krukkene du brukte i fjor er sikkert fulle av sliten jord. I mange hager havner denne jorden rett i komposthaugen bakerst i hagen. Men ikke kast den - kjøp heller noen sekker med god plantejord og bland sammen med den slitne pottejorden. Den nye plantejorden tilfører liv og næring til plantene dine, men det går helt fint å spe den ut med fjorårets slitne pottejord. Om du velger god jord, vil den holde i mange år. Du vil fremdeles trenge å tilføre litt ny jord hvert år, men ikke så mye som hvis utgangspunktet ditt er billig jord.
3. Lag din egen kompostjord
Bruk ditt eget matavfall og lag plantejord selv. Om du allerede kildesorterer matavfallet ditt allerede er halve jobben gjort. Du kan med bokashi kjøkkenkompost enkelt lage din egen kompostjord på 1-2-3!