På hotellet finnes også en 17 år gammel "tropisk" vinterhage, som nå har begynt å få bokashijord.
Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
– Et par år. Etter å ha søkt og lest om forskjellige komposteringsmetoder så kom vi raskt frem til at vi ville prøve ut bokashimetoden.
Hva motiverte deg til å begynne med bokashi?
– Vår motivasjon er flere ting, men som en overnattingsbedrift og restaurant på en øy langt mot nord så er dette med en sirkulær tankegang spesielt viktig. Vi er i gang med et zero waste-prosjekt der vi skal måle og spore alt av avfall, og fokusere på å redusere så langt det er mulig. Da blir dette med kompostering en viktig del.
– Vi har en stor vinterhage med mange planter som trenger næring og jord, og som i dag er Svalbards største grøntareal. Noe av hensikten med Vinterhagen var å gjenskape noe fra den gang Svalbard var tropisk, selvfølgelig flere millioner av år siden, men allikevel spesielt tankevekkende i disse tider med de miljøutfordringene vi står ovenfor.
– Fremover så vil vi prøve å teste ut å dyrke flere spiselige planter. Vi er i startfasen her nå, og det som har vært litt morsomt er at det har begynt å spire ting rett opp fra jordfabrikken. Som en agurkplante og en paprikaplante. Men vi er fortsatt i testfasen og for oss er det viktig å la ting få utfolde seg organisk. Det er noe meditativt med å holde på med dette, som hagearbeid ellers.
Din beste bokashihistorie?
– Vi har hatt litt utfordringer med bokashivæsken når den har luktet ganske sterkt. Vi har hatt noen morsomme øyeblikk da vi nesten måtte rømme bygget. Her må vi veie for og imot, alt avhengig av væsken, da Vinterhagen er vår frokostsal og restaurant. Så det må ikke bli sjenerende for våre gjester.
Hva er ditt beste bokashitips?
– Vi har startet med å bruke kun rått grøntavfall. Eggeskall bruker vi også, men vi ser at det trenger litt lengre tid før det blir til jord.
Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
– Å starte med bokashi er absolutt noe jeg anbefaler, og den startpakka til Bokashi Norge er helt perfekt å begynne med.
Hvordan ser din jordfabrikk ut?
– Vår lille jordfabrikk har vi innendørs. Vi har startet med å bruke en gammel zargeskasse som vi så kunne gjenbruke til dette formålet. Og det er så fascinerende å se hvor raskt prosessen går når man har tømt den første bøtta. Så bruk det du har som er funksjonelt og tilgjengelig. Gjør det enkelt!
Her kan du følge Polarriggen:
Insta: @maryannspolarrigg
Facebook: Mary-Anns Polarrigg – Svalbard
Nett: www.polarriggen.com