Jeg har testet å plante tomater i litt ulike jordblandinger, men der ingen av ingrediensene heter verken jord eller kompost. I dagens innlegg ser vi på miksen biokull, grus, sand, bokashi (rå) og gressklipp. Det er viktig at biokullet er ladet med noen næringsrikt først. Bokashivæske eller urin. Jeg plantet en ganske sliten liten tomatplante ned i denne miksen og resultatet snakker for seg selv – planten tredoblet seg i størrelse på 14 dager og så grønn og kompakt ut.
Slik gjorde jeg:
Jeg la kongler nederst, så tynne lag med de ulike materialene oppover, bare en håndspade av hver for å få en god blanding, og jeg drysset i tynne lag. Jeg var dog litt rausere med bokashien i de nederste lagene, enn jeg var mot toppen. Jeg passet på å ikke legge bokashi i midten mot toppen akkurat der hvor plantehullet til tomaten skulle være, men jeg la det i ytterkantene. Jeg blandet materialene i forholdet 1:1:1:1:1. På toppen la jeg et lag gressklipp for å holde på fuktigheten.
Jeg plantet en liten og klein tomatplante midt i denne herligheten. Bare 14 dager senere hadde den vokst til tre ganger sin størrelse og fikk sine første blomster. Dersom «jorden» hadde vært for kompakt, for næringsfattig, for tørr, for dårlig drenert eller for sterk – hadde planten stagnert og jeg hadde ikke sett denne eksplosive veksten. Faktisk ble jeg en smule overrasket over hvor fort den faktisk vokste.
Men dette viser altså at det er mye mellom himmel og jord som går an, bokstavelig talt. Plantene bryr seg katten om det heter himmel eller jord, bare så lenge det er et medium som inneholder næring, mineraler, luft og vann til røttene.
Biokullet gir både næring og struktur (luft) og vann til jorden (så lenge det er ladet). Fin grus drenerer godt og gir struktur. Bokashi gir næring og litt moldstoff, sand og leire er mineralrike. Gressklipp gir næring, moldstoff og holder godt på fuktigheten. Du trenger ikke å ha alle disse ingrediensene for å lykkes. Du kan for eksempel prøve bare bokashi, biokull og fin grus/pukkstein i forholdet 1:1:6, som i følge Stefan Sundströms bok "Bokashi, biokull og bakterier" skal være king kong.
Tør du å eksperimentere? Dersom du som meg har sådd altfor mange tomatplanter, har du kanskje noen planter til overs du uansett har råd til å miste? Det er så gøy å teste, så lærer vi bedre hva som gjør en god jord når vi selv bestemmer og kontrollerer ingrediensene.