Vi dyrker mat, og matjord, på balkongen

Nå fyller vi den store plantekassen på bokashibalkongen! Med ladet grillkull, neslerester, bokashi og jord. Og så planter og frø såklart.

En drøy uke etter at vi har rørt sammen nesler, vann Microferm og melasse (og satt biokull/grillkull til lading i det samme neslevannet) og to uker etter at bokashibøtta ble satt til fermentering, er begge klare. Da har vi kullbiter mettet med gjødselvann og mikrober til å ha i bunnen av plantekassen på balkongen, og bokashi til å grunnngjødsle med. Det er klart for å dyrke på balkongen!

Les også
SPISELIG BALKONG: FORBEREDELSER

Ladet kull i kassene

Store krukker og kasser rommer veldig mye jord. Det blir tungt, og ganske dyrt. Dessuten blir jorden i slike dyrkekar som ikke står i kontakt med bakken, fort tørr og tømt for næring. Næringen i jorden blir «brukt opp» av plantene som vokser i den, og balkongjorden får ikke tilført ny næring fra like mye marker og mikroliv, som jorden i hagebedene gjør. På den annen side samler dyrkekarene også på regnvann dersom det ikke er god drenering i bunnen, og da kan det til tider bli for vått for plantene du dyrker i kassen.

For å hjelpe på alle disse utfordringene fyller vi grillkull/ biokull som vi har ladet med neslevann, i bunnen av plantekassen før vi tømmer i jord. Vi kunne kjempegjerne har ladet det med bokashivæske, men så mye bokashivæske hadde vi ikke. Grillkullet har ligget med i de beholderne som vi laget årets neslegjødsel i, og blitt mettet av neslenæring og væske. Disse kullbitene blir et nydelig væske- og næringslager å ha  bunnen av kassen. I tillegg fyller de opp litt så vi ikke trenger å bruke så mye jord, og de gir fin drenering.

Neslerestene som blir med når vi siler av gjødselvannet, lar vi bare bli med ned i kassen. De komposterer raskt og blir fin-fin jord.

Vi fyller nesten 1/3 av kassen med grillkull/biokull ladet med neslegjødsel, og restene av neslene.

Bokashi i jorden

Vi har også laget oss en bøtte bokashi som er klar til å bli blandet med jord. Det fermenterte matavfallet går rett i plantekassen på balkongen. Bokashien omdannes til næringsrik kompostjord i jorden og blir grunngjødselen i kassen.

En Bokashi LOOP-bøtte med fermentert matavfall passer akkurat i den nye plantekassen fra bedd.no. Først legger vi et lag jord oppå kull og neslerester …

… deretter tømmer vi i bokashien og blander den godt med mer jord. Vi bruker det vi har av gammel, kjip pottejord. Med bokashi får den ny giv og blir den fineste kompostjord.

Og så fyller vi opp kassen med torvfri plantejord som vi har kjøpt i sekk. Dermed får vi et topplag av ca 15 cm jord på toppen. Den jorden skal vi så og plante i.

Det er vanlig å anbefale å vente i to uker før du planter ut vekster med lange røtter der hvor du nettopp har gravd ned bokashi. Hovedårsaken er at nynedgravd bokashi har lav pH, som bli nøytralisert etter en uke eller to i jorden.

Vi opplyser alltid om denne anbefalingen, men synder ofte mot den. Det har alltid gått bra hos oss.

Lær mer om matjorden på balkongen

I boken Balkongbønder lærer bokashipartner og Bybonden i Oslo, Andreas Capjon, bort alt han vet om å skape en næringsliv og levende jord på balkongen, om gjødsel og vann og plantevalg og samplanting. Og ferievanning.

Les utdrag om å nære en rik matjord på balkongen.

Eller bestill boken her.

Bokashi og neslevann: lukt på balkongen?

Alle som har laget gjødselvann av brennesler før, vet at det stinker! Vil det ikke stinke på balkongen når vi har kull mettet med neslevann, og til og med brennelserester fra stinkevannet, i plantekassen på balkongen? Og hva med bokashi? Selv om fermentert matavfall ikke lukter råttent, ønsker vi ikke bokashilukt på balkongen.

Men vi har Microferm og melasse i neslevannet vårt: det gir mer effektivt gjødselvann, som dessuten ikke lukter! Med grillkull i neslevannet i tillegg, ble det rett og slett luktfritt hos oss. Helt uproblematisk å ha i kassen på balkongen.

Les også
EFFEKTIV NESLEGJØDSEL UTEN LUKT. MED MICROFERM

Bokashifermentert matavfall som er godt blandet og dekket med jord, lukter heller ikke. Om vinteren har vi en bokashi jordfabrikk stående under skrivebordet vårt inne, uten lokk; bare med 10–15 cm jord på toppen. Den lukter ingenting.

Trangt og trivelig på balkongen. Det er ikke langt fra sitteplassene til plantekassene på balkongen. Bra at hverken fermenterte nesler eller fermentert matavfall i jorden skaper lukt. Bildet er tatt da vi holdt på å planlegge og flytte rundt på planter og dyrkekar på balkongen.

Plantevalg på balkongen

Ettersom dyrkeflatene er små på balkongen, velger vi effektive planter: planter som vokser fort og som gjerne vokser ut igjen raskt når vi har høstet dem første gang. Eller som vi lett kan så på ny og få mange avlinger av på den lille plassen vi har: salater, ruccola, brønnkarse og mikrogrønt. Reddiker vokser også kjempefort, og dill. Fordi vi har et par tomatplanter «til overs» (det er ikke plass til dem noe annet sted) får de også plass i kassen, og så deler vi litt av en gressløktue i hagen: fordi det er så kjekt å kunne klippe gressløk til eggerøra rett utenfor kjøkkenet (hvis vi klipper den ned, kan vi få en runde til på den), og fordi vi har lyst til å prøve litt flerårig også. Kan være vi fyller på med mer av den sorten utover sensommeren. Basilikum må vi også ha på balkongen. Og så blomkarse, og gjerne litt kryddertagetes – for de smaker så godt og står så fint til langt uti oktober hvis vi er heldige.

Ettersom tomatene er Vilmatomater som ble sådd i desember, og kan ventes å være ferdige en gang i juli, vil de muligens bli erstattet med grønnkålplanter som vi driver frem i potter gjennom sommeren. Grønnkål tåler masse kulde og kan gi grønt å spise fra balkongen helt til jul, minst. Hvis vi altså ikke spiser den opp før.

Stort og smått plantet ut og sådd i bedd på balkongen.

Gressløkens blomster er vakre, men må klippes ned hvis vi skal få mer gressløk å spise på balkongen. Vi hadde forberedt både salater, brønnkarse, basilikum og dill forsådd i pluggbrett; som kunne plantes ut i kassen. Dill og brønnkarse «bredsår» vi alltid litt slumsete i pluggene, det blir alltid best: vi bare drysser ut frø tett-i-tett. Etter at vi har satt ned pluggene i kassen på balkongen, direktesår vi forresten noen frø av dill og brønnkarse rundt omkring og innimellom småplantene også. Bare hiver ut noen frø og krafser dem ned i jorden, så får vi en omgang  til med knaskegrønt, som kommer litt senere enn de forsådde.

En uke senere har salatene etablert seg og vokst fin-fint, det samme har basilikum, brønnkarse og dill; og det spirer så vidt i grønt mellom småplantene. Gressløken har vi ennå ikke klipt skikkelig ned. Men nå skal den til pers. Tomatkartene modner langsomt ettersom det har vært kjølig og fuktig vær, men de kommer nok!

Tilleggsgjødsel

Selv med bokashi og ladet biokull i jorden, må vi regne med å tilleggsgjødsle balkongplantene. Særlig ettersom vi planlegger å drive jorden ganske hardt, med å seriedyrke næringsglade vekster i de relativt små dyrkekarene. Flaks da at vi har bokashi og neslevann! Det holder.

Bokashivæsken som vi som regel kan tappe ut av bokashibøttene våre en gang i uken eller to, er dundergjødsel til plantene på balkongen. Den skal tynnes ut ganske mye: anbefalt dosering er 1:100, altså 1dl i en 10-liters kanne med vann.

Tomatene får gjerne litt bokashivæske en gang i uken eller hver annen uke allerede fra balkongstart, ettersom de er voksne når de kommer ut. Forøvrig venter vi med å begynne bokashigjødslingen for alvor til plantene er blitt litt større, men da er vi egentlig ikke så nøye med doseringen. Vi tar det på slump. De plantene vi har valgt, er veldig glade i  bokashivæske etter vår erfaring. De tåler godt både næringsinnholdet og lav pH (som uansett nøytraliseres raskt i jorden).

I tillegg til jevnlig vanning med bokashivæske planlegger vi å gi balkongplantene en runde eler to med neslevann i løpet av sesongen.

Og mens vi vanner og gjødsler og venter i den ene enden av bokashibalkongen, har vi heldigvis en del ventemat klar på motsatt side:

Vintersådde «salatbarer» og rasktvoksende mikrogrønt er bra ventemat på balkongen, mens vi pleier våre små salater, dill og basilikum etter beste evne. Og nyter.

God balkongsommer!

/ah, bokashinorge.no