Sommerens chili og paprika: så i februar!

Vi sår også frø av tomaten Vilma tidlig på året. Eller allerede i desember «året før». Vilma er en lav sort og vokser under vekstlys i vinduskarmen hos oss. Der gir hun tomater å høste fra april/mai! 

Tidlig i februar passer det fint å så chili og paprika, og så kan du altså dyrke tomaten Vilma i vinduskarmen om du vil.

BOKASHI JORDFABRIKK!
Lag deg samtidig en jordfabrikk med bokashi innendørs. Så har du førsteklasses kompostjord å blande inn i bunnen av pottene når du skal potte om småplantene noen uker senere. Det holder å starte med bokashikompostering i det du sår frøene! Mer om dette nederst i artikkelen.

HVA ER BOKASHI?
KOM I GANG MED BOKASHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Så chili: vann og bakepulver?

Vi er ikke så råsterke på chili, egentlig, hverken på kjøkkenet eller i kjøkkenhagen, egentlig. Men vi hadde en fantastisk chilisommer 2018. Både den ekstremt milde Lombardo (smaker som paprika med bittelitt «varme»), den mellomsterke Espelette og noen supersterke Habanero ga enormt med frukter. Noen tørket vi, noen la vi på olje, men det aller fleste gikk med i sesongen: for eksempel i tomatsauser som den på bildet øverst (Sara Bäckmos snålrøra/ gjerrigsaus).

Lombardo ser ut som en chili, men smaker som en paprika. På grensen til kjedelig; men ungene knasker dem rett fra planten, og morer seg med å lure klassekompiser til å tro de har med syyykt sterke chili i matpakka. Egendyrket moro.

Habanero derimot, er ellevilt sterke. Men vi fikk noen sylte- og syrnetips som vi ville prøve chili-sommeren 2018. Men HVA???! En morgen vi kom ut i drivhustunnelen, var ALLE fruktene borte! Spist. Vånd på sommerbesøk? Vi håper bittelitt at den fikk vondt i magen. Bare litt.

Her dyrker vi Jalapeno fra Solhatt. Sådd på vanlig måte, i jord på varmematte i minidrivhus. Av 7 –8 frø har 5 spirt kjempefint, uten bløtlegging eller bakepulver. Men mange sverger til mer avanserte metoder for sine chilifrø. Se under. (Og mange chilifrø er nok vanskeligere enn disse.)

Chilidyrking er en helt egen sport for en del hobbydyrkere, en egen distanse i kjøkkenhagen. Noen dyrker BARE chili – sjeldne chili og supersterke chili – med herlig nerdete interesse og perfeksjon. Fra disse har vi hentet noen spesialtips: bløtlegging og bakepulver. Mange anbefaler å legge frøene i vann noen timer før du sår dem – et ganske vanlig såtips, egentlig. Anbefalingene for chilifrø varierer fra 8 til 24 timer.

Noen mener også at resultatet blir aller best med bakepulver i vannet. Svenske Farbror Grön foreslår 1 kryddermål bakepulver per 0,5 dl vann, og han kan MYE om chilidyrking. Jasper Kroon på Solhatt tror imidlertid at de fleste av oss all-roundere i kjøkkenhagen klarer oss bra uten bakepulver.

Denne gangen klarte vi oss faktisk uten bløtlegging også: Vi har bløtlagt chilifrø før, men denne gangen glemte vi det; og det gikk altså fint for Jalapeno-frøene som spirer på bildet over.

Så paprika: lys eller mørke?

Under dyrkingen er paprika og chili egentlig mye samme sak (selv om smaksopplevelsen siden ofte er SVÆRT forskjellig). Pass forresten på å merke pottene godt, det blir HELT umulig å se forskjell på plantene etterhvert som de vokser frem.

Det ser likevel ikke ut til å være like vanlig å anbefale å bløtlegge paprikafrø, derimot ser vi en del som anbefaler å lysspire dem! Selv om paprikafrø ikke egentlig er lysspirende i den forstand at de ikke VIL spire om de dekkes til med jord, forklarer Jasper. Akkurat. Frø som er lysspirende, skal sås ved å klappe frøene lett nedpå fuktig jord, oppå jorden; frøene skal ikke stikkes ned i jorden eller dekkes med jord. Og slik er det altså en del som mener at det er best å så paprika også.

Generelt synes vi det er enklere med frø som kan sås I (ikke bare PÅ) jord; et jordlag (om bare et tynt et) over frøene gjør det enklere å holde dem jevnt fuktige i innendørsvarmen. Og det er ALLTID viktig for spirende frø. Dessuten kan frø som spirer i mørke, stå på varmekablene på badegulvet (hvor mange har slike) for å få varme nok. Det er ofte en fordel for eksempel for chili- og paprikafrø. Og du trenger altså hverken minidrivhus eller varmematte. Om du ikke vil lysspire frøene, kan du så dem i jord i et lite pluggbrett eller en gammel jordbærkurv, trekke plast over for å holde på fuktigheten og sette kurven på badegulvet (eller et annet lunt sted) til frøene spirer. Da må du imidlertid fjerne plasten og sette spirene under vekstlys – det trenger planter som skal vokse innendørs så tidlig på året. Og du kan ikke sette ut chili og paprika før etter at frostnettene har gitt seg. Vi pleier å vente til etter 17. mai her vi bor (Oslo-området).

Tomaten Vilma: vår i vinduskarmen

Vi VET at mange advarer mot å så tomater for tidlig. Med rette. De kan uansett ikke settes ut før midt i mai de fleste steder i landet, og blir lett ranglete og svake i stuevarmen. Men det er annerledes med Vilma. Vi sår våre første Vilma før jul! og så sår vi  noe til senere på nyåret og/eller tar stiklinger av de første til vi har så mange vi overhodet har plass til inne. For vi forkultiverer ikke Vilmatomater i vinduskarmen, vi DYRKER dem der. Og høster. Vilma er en lavtvoksende tomatsort og passer fint til å vokse og gi tomater å høste inne, under vekstlys.

I 2017 sådde vi Vilma 19. desember. Vi pottet om småplantene med bokashijord blandet inn i bunnen av de nye pottene en gang i februar 2018, og gjødslet deretter med bokashivæske i vann ca. ukentlig. 1. april lurte vi på om hun muligens var blitt litt forvirret: trodde Vilma hun var en drue? For noen klaser!

En måned senere hadde vi denne tomatbonanzaen i vinduskarmen. Som en full sommer! Frem mot 17. mai kunne vi bare strekke ut hånden og plukke tomater til matpakkene eller salatbollen.

Rekk opp hånden den som vil dyrke Vilma i vinduskarmen!

Etter 17. mai satte vi pottene med Vilmaplanter ut på balkongen og i drivhustunnelen. Og der fortsatte hun å levere og levere og lev… Bildet er tatt 8. juli 2018, i drivhustunnelen. Planten er gammel og sliten nå; og har felt mange blader, men jammen får vi fortsatt tomater.

Tomatfrø sår vi i pluggbrett eller gamle jordbærkurver med hjemmelaget såjord. 6–8 frø i en jordbærurv. Deretter setter vi kurven i et minidrivhus og plasserer det på en varmematte, eller vi trekker en liten gjennomsiktig plastpose rundt hele kurven og setter den på badegulvet. Da er vi i gang!

Hjemmedyrket capresesalat på Vilmatomater fra vindsukarmen er blitt en 17. mai-tradisjon hos oss. 

Lag bokashijord samtidig!

Omtrent samtidig med at de første frøene går i jorden, enten det er i desember eller februar, lager vi oss en bokashi jordfabrikk i en plastkasse innendørs. Da har vi knallfin kompostjord ferdig til vi skal potte om småplanter om noen uker. Vi blander inn bokashijord fra jordfabrikken i bunnen av alle potter uansett hva vi potter om. Det blir et herlig næringslager i bunnen av potta, som plantene nyter godt av når de har vokst seg litt større og rekker ned dit med røttene. Vi har ikke støtt på noen planter som misliker det ennå. Men det ER noe spesielt med bokashi og tomater. Tomater elsker bokashi!

SLIK LAGER DU BOKASHI JORDFABRIKK INNE:

  • Velg en kasse eller bøtte på minst 30 liter til en vanlig bokashibøtte (ca. 15 l) fermentert matavfall. Kassen trenger ikke ha lokk
  • Legg litt knust grillkull, tre-/papirpellets eller noe annet fuktighetsabsorberende i bunnen
  • Deretter et lag jord
  • Tøm en bøtte fermentert bokashi i kassen, og bland godt med litt mer jord.
  • Har du mer knust grillkull, kan du godt blande inn en neve av dette også; det hindrer overflødig fuktighet og eventuell lukt
  • Dekk til med ca 7 cm jord på toppen
  • IKKE sett lokk på jordfabrikken (jordfbakteriene som skal bidra i omdanningen av bokashi til jord, trenger luft for å jobbe)
  • Du kan evt. legge en avis løst på toppen hvis du ønske rå dekke den til
  • Må stå i romtemperatur, rundt 20 grader er perfekt
  • En jordfabrikk hvor bokashi er godt blandet med og dekket til med jord, lukter ikke. Vår står under skrivebordet:-)

Har du ikke bokashi?
Begynn nå! På fire uker er du klar til å lage din første jordfabrikk: det tar ca. to uker å fylle en bokashibøtte, deretter skal den fermentere innendørs i to uker før innholdet er klart for jordfabrikken. Omdanningen av bokashi til kompostjord tar 3–4 uker i en innedørs jordfabrikk. Kanskje har du pottet om noen av småplantene en gang allerede, og tomatplantene har muligens fått noen doser bokashivæske godt uttynnet i vann. Nå passer det perfekt å potte dem om igjen, og blande inn bokashijord i den nye potta. Ca. 30 %  bokashijord i potta blir bra!

Kom i gang med bokashi!
SLIK GJØR DU
BOKASHI FOR BEGYNNERE
BOKASHI VINTERTIPS