-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Storskala bokashi i 120-liters bøtter

For kantiner, restauranter, hoteller og andre storkjøkken som vil lage jord av matavfallet med bokashi, finnes 120-liters bokashitbøtter med tappekran. Bybonden i Oslo har testet bokashi i store bøtter.

Storskala bokashi     

Store bokashibøtter – eller bokashitønner – i plast ser nesten ut som ordinære avfallsdunker til papir eller restavfall. Kommunens avfallsdunker finnes i to størrelser de fleste steder: 240 liter og 120 liter. Bokashitønnene er altså på størrelse med de små, eller halvparten så store som standard kommunale avfallsdunker.

I likhet med vanlige 16-liters bokashibøtter har også de store tønnene rist i bunnen og en tappekran nederst på utsiden av tønna; til tapping av bokashivæske. De er også utstyrt med en gummipakning rundt kanten av lokket, slik at de blir lufttette. Det må bokashibøtter være for å fungere.

Bybonden i Oslo har testet de store bokashisbøttene på Losæter i Bjørvika i sommer.

Han inngår ulike kompostsamarbeid med lokale bedrifter og arrangementer i byen, for å få matavfall og lage kompostjord. Tidlig i august hentet Bybonden matavfall og rester etter tusenvis av sultne festivalpublikummere på Øyafestivalen i Tøyenparken, for å lage bokashi av det. Festivalrestene la han lagvis med bokashistrø i 120 liters bokashitønner.

Bokashi kan skaleres opp og ned i størrelse etter behov. Det eneste forholdet som teller i bokashi er det mellom mengden matavfall og mengden strø: det skal være cirka 2 spiseskjeer per liter matavfall.


En gang i uken henter Bybonden også matavfall hos Michelin-restaurant Maaemo i Bjørvika. Matavfallet fermenteres med bokashi i store tønner på Losæter, og blir til kompostjord rett i jorden. Til gjengjeld bringer Bybonden ferske økologiske grønnsaker og spiselige blomster tilbake til restauranten.

Bybonden får bokashi til sårt trengt forbedring av jordsmonnet mellom Barcode og E18; mens restauranter og kantiner i Barcode får miljøvennlig og effektiv håndtering av matavfallet sitt – og førsteklasses kortreiste grønnsaker tilbake. Det er en strålende tanke. Heia Bybonden!

SISTE: Sommeren 2018 ble bokashinorge.no kjent med Animalie-biprodukt-forskriften gjennom et hotellprosjekt vi er involvert i. Virksomheter som lager jord og gjødsel av matavfallet sitt for å dyrke grønnsaker for salg (for eksempel i en restaurant), er omfattet av forskriften. Les mer om vår møte med animalie-biprodukt-forskriften her.

Erfaringer med store bokashibøtter

Vil store bøtter være følsomme for hvor raskt de fylles opp med matavfall? Blir det for mye lufteksponering for mikrobene i bøtta hvis den ikke fylles opp raskt nok? Og hva med avsiget av bokashivæske, blir det effektivt nok i så høye bøtter? Bybondens erfaringer med 120-literne er gode! Riktig nok hadde han luktproblemer med den aller første testbøtta – som inneholdt mye makrellavskjær fra Maaemo. Det lukter hvis ikke fermenteringsprosessen fungerer som den skal:-)

Men makrellavskjær er også ganske fuktig matavfall. Og det er en kjent sak at for mye fuktighet kan skape problemer for bokashimikrobene. Det var lite annet væskeabsorberende matavfall i bøtta den gangen, så det kan ha blitt for vått. I alle fall har det ikke vært noen problemer med noen av bøttene siden. De har vært fylt med varierende, og helt tilfeldige, typer matavfall.

Slik gjør du

Fremgangsmåten for bokashi i store bøtter, er akkurat som for vanlige bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran:

  • Litt bokashistrø i bunnen
  • Matavfall i bøtta max en gang om dagen
  • 2 ss bokashi strø per liter matavfall: har du mye matavfall på en gang, er det lurt å legge det lagvis med bokashistrø i bøtta
  • Tapp ut væske 1–2 ganger i uken: bruk den eller lagre den
  • Når bøtta er full skal den stå med lokket på til fermentering i to uker. Du trenger altså minimum to bøtter også av de store: når den ene settes til fermentering, begynner du å fylle bøtte nummer to. Husk å tappe ut væske i fermenteringsperioden også
  • Deretter skal det fermenterte matavfallet blandes med jord for å bli jord

Stresstest av storskala bokashi

De store bøttene skal også stå innendørs i den tiden det tar å fylle bøtta, og i de to ukene bøtta står til fermentering. Det har ikke vært mulig å få til på Losæter. Bybonden har pushet bokashigrenser og «stresstestet» storskala bokashi – utendørs i sommer-Oslo. Likevel har bøttene altså fungert bra, og produsert herlig jordforbedringsmateriale og kompostjord til bysætra.

Men kanskje var det kalde netter eller for store temperatursvingninger mellom natt og dag som skapte problemer i den første makrellbøtta? Kanskje har jevnere temperaturer utover sommeren bidratt til at de senere bøttene ble vellykket? Det vet vi ikke sikkert. Men du bør altså sørge for jevn romtemperatur for alle bokashibøtter mens de fylles opp, og i to uker etterpå. Deretter kan de stå hvor som helst, til du blander innholdet med jord.

Bestilling og frakt

Biokull 20 liter
kr 445,00
Bokashistrø, 10 kg
kr 1 638,00

Vi sender storskalabøtter til hele Norge, kontakt oss for pris på frakt.  Kontakt oss på ordre@bokashinorge.no 

 

Relaterte artikler

Knute på restaurant-kretsløpet

Hoteller og restauranter i Norge kan ikke uten videre lage jord og gjødsel av matavfallet sitt med bokashi for å dyrke egne grønnsaker til r...

Fermentere hageavfall i stor bokashibøtte

Vil du fermentere hageavfallet ditt litt "proft", kan en stor bokashibøtte være tingen for deg. Slik får du kompostert hageavfallet ditt rask...

Bokashi i kantine - bra for business!

Hos bedriften Axess i Molde produserer de bokashi i stor stil i kantinen, til glede for både mennesker, bokashimikrober og andre flyvende nyttedyr. De kal...