Tips og inspirasjon rundt jorden i hagen din
I bokashihagen blir jorda stadig bedre. Vi ser en enorm forbedring på bare få år. Det er betryggende, for god jord kan gi god mat i krisetider...
Står pallekarmer og bed litt triste og tomme? Husk å dekke til jorda – det er bra for jordlivet og plantene, og det hindrer ugresset fra å...
Vi får ofte spørsmål om det er trygt å lage jordfabrikk eller dyrke i murerbøtter/-baljer, og det er mange som har veldig sterke...
“Bokashi må blandes med jord for å omdannes til jord”, sier vi om bokashiprossens siste steg. “Men hva slags jord?” lurer fo...
Å “solde” jord vil si at vi fjerner store klumper, steiner og røtter fra jorda vår. Vi ønsker å skille ut en passe f...
Regner det mye hos deg er det stor sannsynlighet for at du har litt sur jord. Mye nedbør fører nemlig til næringsfattig jord med lav pH –...
Det er ganske slitsomt å grave, men mange graver faktisk mye mer enn de behøver (og burde, for jorda og plantenes skyld). Det er gammel tradisjon å...
Mange av oss har glemt hva jord egentlig er og burde være. Vi har blitt så vant til å se “jord” på sekk fra hagesenteret, so...
Vi skriver mye om dyrking av mat i hage og på balkong, men bokashi er vel så bra for alt fra prydvekster og hekk, til veletablerte bærbusker o...
Det aller viktigste vi kan gjøre for å skape en grønn oase rundt oss er faktisk å stelle pent med det som ikke er grønt i det h...
En av fordelene med bokashi er at bokashi kan lages hele året rundt. Lurer du på hvordan man gjør det på vinteren eller på sommer...
Hvor gjør man av fulle bøtter med bokashi midt på sommeren når alle bed og pallekarmer er fulle av vekster? Lag deg en egen kompostpla...
Den beste måten å gjøre jorda god og næringsrik på er ved å tilføre organisk materiale i form av for eksempel plante...
Fordelene ved å bruke organisk gjødsel fremfor kunstgjødsel er mange. I økologisk dyrking bruker man faktisk ikke kunstgjødsel...
Hageavfall er alt annet enn avfall! Gressklipp, planterester, løv og ugress inngår i kretsløpet i hagen og får bli til god jord der. D...
De aller fleste små spirer eller stiklinger skal ikke rett i bokashijord, da det blir altfor sterkt. Men vi kan lure oss til litt gode mikrober i så...
Uansett hvor stor eller liten hage du har, er det alltid noe du kan gjøre for å hjelpe de andre artene vi deler denne planeten med – alle mon...
Mange bekker små, gjør en stor å. Men det er ikke nødvendigvis så enkelt å få helt oversikt over alle disse bekkene,...
God plantejord er dyrt, men hva gjør du når du trenger mer jord i hagen? Det er lett å la seg friste av tilbud på billig plantejord, fo...
Har du regnet på hvor mange liter jord du trenger å kjøpe for å fylle opp de nye pallekarmene? Det blir fort veldig mange sekker. De er...
Næringsrik jord er viktig for både inneplanter og hagen. Men visste du at du enkelt kan lage jord innendørs? Innendørs jordfabrikk i e...
Når småplantene i vinduskarmen begynner å få egne blader, er det tid for å potte om første gang. Da henter vi frem bokashi-...
Grav bokashi rett i bedet! sier vi. Men noen har ikke helse eller lyst til å grave i hagen; andre har lite eller ingen jord å grave i. Som oss. Vi b...
Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs:
1) Trinn én er...
Godt brukt og litt «sliten» krukke- og hagejord, litt biokull og litt perlite... Da har vi alt vi trenger!
Maur er et ganske vanlig småkryp å finne i jordfabrikken, og mange blir bekymret for om de gjør noe skade oppi der – eller synes de er ...
Jo mer jeg lærer om ugress, jo mindre villig er jeg til å stemple det som ugress – med noen åpenbare unntak selvfølgelig, slik so...
Bland bokashi med jord sier vi alltid, men det impliserer at du har noe jord fra før. Det er ikke alltid tilfellet. Men kanskje har vi gressklipp? Sand f...
Mange opplever at det er utfordrende å produsere bokashi-jord innendørs på grunn av "fluer". Da er det som regel hærmyggen det er snakk...
Å lade biokull med vinterens overskudd av bokashivæske gir stor fleksibilitet til våren.
Vi kaller bokashi for en tre-trinns-rakett, fordi det går rakett-raskt å omdanne matavfall til jord med bokashi.
Liker blomster også bokashi? Klart de gjør! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss – vi velger som regel å...
Å få meitemarken inn i jordfabrikken din og dine andre bokashiprosjekter, vil påskynde omdanningen – også i krukker.
Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs, men på trin...
Å lagre bokashi i søppelsekker gjennom vinteren er kanskje den aller enkleste formen for oppbevaring. Det er også en veldig fleksibel lø...
Vi har blitt tipset av våre bokashi-venner i utlandet om å blande bokashistrø i såjorden for å fremme ekstra god rotvekst. Det er...
Visst ser vi bokashibrukere at mikroorganismene i bokashi virker. Men hva gjør de egentlig der nede i bokashibøtta? Og hvordan jobber de i jorden ...
Løv og bokashi er perfekt match. Bokashi inneholder masse næring og gode bakterier, men er relativt karbonfattig (karbonet er altså det som g...
På høsten bunkrer vi gammel hagejord fra kjøkkenhagen. Den oppbevarer vi i porsjonsposer til vi skal blande bokashi og jord til vinterens ko...
Hvor fort kan du lage herlig kompostjord når du kildesorterer og komposterer selv? Under gode forhold går det kjemperaskt med bokashi! Fordi mye av ...
Min bokashihistorie starter i kjøkkenhagen. Den handler om skapertrang og arbeidslyst. Lysten til å lage noe og til å være ute.
Det va...
I oktober blandet vi høstløv og bokashi kjøkkenkompost i søppelsekker og plasserte dem i solveggen for våren: effektive lø...
Har du bokashi kjøkkenkompost, er det lett å lage kompostjord og jordforbedringsmateriale av årets høstløv. Du trenger bare en ...
Med bokashi kjøkkenkompost kan du lage næringsrik kompostjord av matavfallet ditt hele vinteren. Inne. Det er lett, går raskt og lukter ikke ...
Planterester, løv og annet hageavfall fra i fjor har fermentert med bokashimikrober fra Microferm over vinteren hos oss. Stappet i sekker og knytt igjen ...
Å grave er ikke noe vi bør gjøre i tide og utide i den eksisterende jorden i kjøkkenhagen. Dette forstyrrer jordlivet og vi bø...
August er en tid for alt: For innhøsting av godsaker fra kjøkkenhagen, naturligvis, men også for å så frø av slikt som tå...
Når vi graver ned bokashi og og annet organisk materiale i jorden, får vi jord til overs. Den bunkrer vi til vinterens bokashi jordfabrikker –...
Nå er det på tide å fylle den store plantekassen på bokashibalkongen! Vi bruker både ladet biokull, neslerester, bokashi og jord.
Vi lager kompostjord rett i krukkene på vinteren! Med bokashi, løv og gammel potte- eller hagejord. Det blir fantastisk næringsrike vekstplas...