Våre dyktige pakkere hos Remontér Attføring tar en velfortjent juleferie, og vi vil derfor ikke sende ut varer i uke 52 og uke 1. God jul!
Dyrker du i kjøkkenhage, pallekarm eller krukker. Her finner du masse god inspirasjon og praktiske tips!
Poteter er selvsagt i kjøkkenhagen vår. Mye mat, lite innsats! Dette husker vi alltid på når vi høster dem.
En dyrkesekk er akkurat det det høres ut som; en sekk du kan dyrke i. De er fleksible og enkle i bruk, lette å flytte på og like lette å...
Erter er en fin og lettdyrket proteinkilde, og de fleste sortene tåler vårt nordiske klima merkbart bedre enn bønner. Rasktvoksende er de ogs...
Bønner kan være så mangt – noen klatrer, andre ikke. Noen tåler å ha det forholdsvis kjølig, mens andre er veldig va...
Det finnes et nesten uendelig antall ulike agurker. Slangeagurker, sylteagurker, epleagurker, salatagurker, snacksagurker... Mange er grønne, noen er gul...
Salat er enkelt å få til og det finnes utrolig mange spennende sorter med ulike former og farger. Store blader, små blader, krusete, grø...
Reddiken vokser meget raskt og er en av de aller første grønnsakene vi kan høste om våren. Den kan med fordel såes i flere omga...
Purren er anvendelig og hardfør og vil trives over store deler av landet. Den er dog ganske treig, så det er viktig å så den tidlig. De...
Både chili og paprika er planter som helst vil bo i drivhus her til lands – men de kan også dyrkes i vinduskarmen eller i et spesielt lunt og ...
Vi får ofte spørsmål om det er trygt å lage jordfabrikk eller dyrke i murerbøtter/-baljer, og det er mange som har veldig sterke...
Uglaserte leirkrukker har blitt funnet i hager verden over – fra Kina til Sør-Amerika til det gamle Romerriket. Man gravde disse krukkene ned i jor...
Skal du dyrke poteter i år? Det aller viktigste å huske på er å alltid bruke sertifiserte settepoteter. Vil du få litt fart på...
Regner det mye hos deg er det stor sannsynlighet for at du har litt sur jord. Mye nedbør fører nemlig til næringsfattig jord med lav pH –...
Hvis du vil dyrke egen mat er det åpenbart en fordel å ha hage hvor du kan plante rett i jorda, men du kan faktisk få til overraskende mye ute...
I 1979 ble en ganske betydelig mengde av den maten folk spiste produsert i private hager. Faktisk kom nesten 22% av frukt og grønt vi spiste derfra! Nå...
Etter en deilig sommer kommer høsten og da er det en ny tid i hagen. Det er nemlig nå du har mulighet til å forberede hagen på vinteren...
Mina har brukt bokashi på ulike måter i hagen. Til å gjødsle opp pallekarmer og bed, til å lage nye bed, og til punktforbedring r...
Siste runde med grønnsaker er høstet og nå er det snart for kjølig og mørkt til å få gjort noe særlig mer. T...
Saueull har mange gode egenskaper vi kan dra nytte av i hagen eller på balkongen, enten vi bruker det som kompost eller jorddekke. Ulla slipper sakte ut n...
Noen ganger spirer det etter bare et par dager, mens andre ganger skjer det aldri noen ting. Da er tusenkroners-spørsmålet: Hvorfor?
Urter er et fint tilskudd til kjøkkenhagen. De trenger ikke stor plass og kan dyrkes både i krukker og bed. Kjøp ferdige planter fra et hage...
Mina har testet ut hva som skjer hvis både Microferm og bokashistrø benyttes i forbindelse med såing av frø. Hun bløtla frø...
Har du en litt vanskelig skråning eller et steinete område du ønsker å dyrke noe på? Mina viser deg hvordan du kan lage et prakti...
Er du klar for å så, men lurer litt på hva alle tegn og beskrivelser som står på frøposene betyr? Her får du en grund...
Hva er vel bedre enn egenproduserte tomater? Her viser vi deg hvordan du kan så tomater fra frø! I mars/april måned passer det fint å s...
Har du lyst til å komme i gang med å dyrke egne grønnsaker, men føler deg litt overveldet og vet ikke helt hvor du skal begynne? Vi ha...
Ja, når det er vinter og vi bare venter på våren er det fortsatt masse som kan gjøres for å forbedrede årets dyrkesesong. M...
Det begynner å krible i såfingrene, og det er jo ikke så lenge til det forhåpentligvis blir ordentlig vår. Du har sortert gjennom ...
Få oversikt over frøposene dine! Gå gjennom og noter ned frø du trenger flere av, hva som skal sås når og hva du eventuelt...
I slutten av mars flyttet vi ut to tomatplanter: Ut i hagen, uten drivhus. Vi hadde bygd «tomatkrybbe» med varmematte og ville teste den. En uke og ...
«Någon jävla ordning får’e va’ …» sa den svenske politikeren. Sånn er det med frøposene også,...
Tidlig i februar passer det fint å så chili og paprika, og så kan du dyrke mikrotomater i vinduskarmen om du vil.
Vi forkultiverer dill, salater, beter og reddiker innendørs, tidlig i januar. Det meste skal plantes ut i varmbenken i slutten av februar – og derm...
Å grave er ikke noe vi bør gjøre i tide og utide i den eksisterende jorden i kjøkkenhagen. Dette forstyrrer jordlivet og vi bø...
Har du noen gang fått jammen trenger du egentlig flere frø-blikket når du har kommet hjem fra handletur? Hvor mange forskjellige urter og grø...
Hvis man har en helt tom plen, hvor skal man egentlig anlegge de første bedene når man har lyst til å begynne å dyrke grønnsaker...
Tomaten Vilma er en mikrobusk, altså en lavtvoksende tomatplante, som vokser fint under vekstlys inne og trives godt i vinduskarmen. Vi sår henne i ...
Jo mer jeg lærer om ugress, jo mindre villig er jeg til å stemple det som ugress – med noen åpenbare unntak selvfølgelig, slik so...
Bugner det av grønne tomater som ikke vil rekke å modne? Mange velger å modne grønne tomater innendørs, men du kan også s...
Høst er hvitløkstid. Hvitløksfedd skal settes i jorden på sen-høsten, gjerne rett før frosten kommer. Forbered jorden g...
Sår du salat flere ganger gjennom sommeren, kan du høste fersk, egendyrket salat til langt utpå høsten. Men salatfrø spirer då...
Mens sommersola steker begynner vi å forberede høsten og vinteren i bokashihagen: sommeren er den nye våren! Vi sår og planter ut nytt ...
Vi har aldri jord nok til alt vi vil dyrke. Da lager vi jord og dyrker på en gang – i halm og vårt eget brukte matavfall.
I en halmballhage kan du dyrke hvor som helst: på asfalten i byen, eller som oss – på en fjellknaus i fjorden. Nesten helt uten tilgang på...
I slutten av april bygde vi halmballhage. Vi «ladet» halmen grundig med vann og bokashivæske, og satte ut jordbærplanter. Noen uker sene...
Vi legger ut svetteslange i drivhustunnelen. Men vi har pallekarmer og bokashi, og vi dyrker alltid flere avlinger i karmene gjennom sesongen. Plantene avlø...
Vi setter tidligpoterer sent! Setter du dem i juli eller august, kan du glede deg over nypoteter i november. Vi fikk settepoteter fra en god nabo, som hadde noe...
Vi har fått mange bra vanningstips fra leserne våre. Noen er egnet for deg som dyrker i krukker og kasser på balkongen eller på en mindr...
Er det tørketid og vanningsforbud der du bor? Plantene dine tørster? Det hjelper lite med tønner til oppsamling av regnvann når regne...
Treflis i hagen er vakkert og gir god jordstruktur og rikt mikroliv over tid. Men nedbryting av treflis bruker av nitrogenet som plantene dine trenger for å...
I Nederland bokashi-fermenterer de høstløv fra byparkene i store stakker pakket inn i plast. Slik lager de jord av løv på noen må...
Med bokashi blir alt matavfall til jord på rekordtid. Men hva med hageavfallet? Og hva er lurt å gjøre med sommerens gressklipp? Vi gjø...
Er gressplenen gul og flekkete etter vinterens kulde? Vi har tips til hvordan få frodig gressplen i hagen.
Jeg kalker ikke jorden min. Det er ikke nødvendig dersom man tilfører mye organiske materialer i form av kompost til jorden, slik jeg gjør ...
Å kunne høste ferske blader til en salat, rett utenfor døra er både gøy og økonomisk. Blader og urter er dyre i innkjø...
Vi sår og høster og sår – igjen og igjen – på de samme vokseplassene i kjøkkenhagen. Slik får vi mye ut av lit...
Liker blomster også bokashi? Klart de gjør! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss – vi velger som regel å...
Min bokashihistorie starter i kjøkkenhagen. Den handler om skapertrang og arbeidslyst. Lysten til å lage noe og til å være ute.
Det va...
Både høner og bokashi blir stadig mer vanlig i norske hager. Det er en god kombinasjon! Vi deler egne og andres praksis og erfaringer med hø...
Sukkererter kan fint trives i en potte eller i en dyrkesekk. På verandaen for eksempel? Satser du på de kjappe sortene kan du så sukkererter h...
Vi hadde ikke tid til å vente i to uker. Vi plantet tomater rett i den nynedgravde bokashien i jordfabrikken. Slik gikk det.
Vi sådde squash altfor tidlig og måtte flytte dem ut allerede i april – til en enkel varmekrybbe av to pallekarmer, en drivbenktopp og en spir...
Lag jorden selv og gi hagen et skikkelig energi-kick. Jord og gjødsel laget med bokashi kjøkkenkompost er rik på næring og energi.
I skogen på en fjellknaus i Oslo-fjorden er jordlaget tynt og tørt, tett og kompakt, mettet og dekket av røtter og barnåler. I mars fo...
Gjør-det-selv og gjenbruk i hagen er kult. Og kreativt, klimasmart og moro. Vi skulle gjerne gjort mye mer av det enn vi gjør, men noe får v...
En varmbenk i februar, tre høner på terrassen og bokashi hele året gir nesten alt vi trenger av gjødsel i bokashihagen. Med tang fra h...
Før sådde vi alltid squash og gresskar for tidlig. De vokser som gale og antok monstrøse former innendørs før vi endelig kunne...
Vi som slett ikke dyrker ALT vi spiser av grønnsaker i egen kjøkkenhage, må gjøre noen valg for hver sesong: hva skal vi dyrke selv i...
Vi fikk gråskimmel på drivhustomatene! Kan bokashimikrober hjelpe? Gartner og gartneribestyrer i Ila fengsel, Benny Nielsen, har mye erfaring med pr...
Å lagre bokashi i søppelsekker gjennom vinteren er kanskje den aller enkleste formen for oppbevaring. Det er også en veldig fleksibel lø...
Bokashi kjøkkenkompost er en tre-trinns rakett fra matavfall til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår innendø...
Sitter risten i bunnen av bokashibøtta fast når du skal vaske den? Er innerbøtta i Bokashi Loop umulig å få ut? Har du fåt...
De aller fleste av oss gjør nøyaktig samme feil, hvert eneste år; vi sår mye mer på våren enn vi har plass til inne. Ikke ...
Jeg er utrolig gnien på bokashijorda mi. Ferdig bokashijord spanderer jeg kun på grønnsaker som trenger næringsrik jord som topplag ell...
Mange av plantene våre har fått lus i år. Det lever vi greit med, men vi vil ha kontrollen. Den har vi tatt med saks, grønnsåpe o...
Sesongens andre generasjon kålmøll skal være i full aktivitet. Vi har så langt ikke sett noe til dem, men første generasjon gjor...
Hvert år lurer alle på hvor tidlig nypotetene kommer. Vi lurer mest på hvor sent de kan komme. Målet er nypoteter til julemiddagen.
Løv og bokashi er perfekt match. Bokashi inneholder masse næring og gode bakterier, men er relativt karbonfattig (karbonet er altså det som g...
Vi fermenterer hageavfall med Microferm. Det gir raskere omdanning til jord, en god syklus i hagen og en rik og levende kompostjord.
Egentlig driver vi ikke me...
Overvintring av sommersådde småplanter og nedklipte salater og annet bladgrønt, er lettvint og gir fantastisk uttelling til våren. Det ...
Vi bor på en fjellknaus ved fjorden: masse skog, ingen jord. Der deler vi plassen med vakre, men alltid sultne rådyr. Likevel ville vi dyrke grø...
Enten du er nybegynner og drømmer om egen kjøkkenhage til våren, eller allerede er dreven hageeier, er det lurt å starte neste sesong ...
Det er spennende og litt nervøst å dyrke et nytt sted i helt nyanlagt kjøkkenhage: vil jorden vi har forberedt «gi» nok? Hvordan...
Ho-ho-ho! Vi fikk en kort mildværsperiode midt i kuldegradene. Da stakk vi ut og quickfixet i kjøkkenhagen etter frosten. Med en enkel snuoperasjon...
Spiser rådyrene opp hagevekstene der du bor? Vi bygde kjøkkenhage i bambiland, og beskytter grønnsakene med en miks av ganske enkle innretni...
Så frø i kald jord på senhøsten og vinteren! Og nyt tidlige(re) avlinger til våren.